onsdag 30 april 2014

Tant Theas näst steg

Dags att ta nästa steg. Trivs med butiken, trivs med kunderna, trivs med garnerna men lokalen kunde vara bättre.

Idag har jag fått nycklarna till Tant Theas nästa hemvist. Det blir en flytt på ca 70m. Upp till nästa riktiga gata och in i ett fantastiskt hus med anor från 1700-talet. Spröjsade fönster, bra butiksyta, riktigt lager och pentry och en fin bakgård.



Nu skall det bara planeras. Som fd planeringschef så tänkte jag inventera samtidigt. Som sagt, lite planering, lite elektriker, lite färg på väggarna sen bär det iväg.

Runt mitten av juni så skall allt vara klart. Uppdaterar med fler bilder längre fram.

fredag 25 april 2014

Masklös påsk

Lediga dagar och semesterresa kräver bra planering på resestickning. De sista dagarna innan vi skulle åka iväg funderade jag och funderade lite till, på vad jag skulle plocka med mig i stickväg. Som alltid så kändes det beslutet viktigare än vilka kläder som skulle packas ner eller om allt till necessären skulle komma med. Till sist hejdade jag mig och tog med endast en stickning och det blev lintröjan som jag påbörjade under resan i Namibia. Fem dagars ledighet och massor av tid. Var helt inställd på att den skulle bli färdig och att jag efter det skulle sitta och rulla tummarna på den ena uteserveringen efter den andra.

Vid ringen finns mycket trevlig "gelateria" och supertrevlig restaurang med "degustazion menu". 

Vår minisemester gick till Rom. En stad som jag och maken besökte på 80-talet och då med synnerligen tunn plånbok. Så tunn att vi inte ens kostade på oss att gå in och besöka Colosseum. Har ett svagt minne av att vi stod på tå och försökte titta in mellan stänger i en grind. Att ingen av våra söner eller svärdöttrar heller hade varit där gjorde att det lockade desto mer.


Första dagen sprang jag på en garnaffär under vår jakt på glasservering. Körde in huvudet och kom fram till att jag inte blev så inspirerad. Men jösses vilken ordning och reda. Tänk om man bara hade haft så många färger att hålla reda på. Dessutom finns det väl inte en kund som skulle våga drista sig till att plocka ut garner ur hyllan när de ligger så perfekt uppradade.

Rom är en väldigt greppbar storstad. Inte gigantisk och rätt så lätt att få kontroll på. Visst har vi åkt en del tunnelbana men mest har vi strosat bland massor av folk, det var ju trots allt påsk. Hiskelig tur att vi inte valde att åka nästa helg. Då är det kanonisering av två tidigare påvar och ännu mer folk som reser dit.







Resan var inramad av två födelsedagar. Äldste sonens på Skärtorsdagen och min egen på annandagen. Med mycket smusslande hade maken och sönerna smugglat med vår fula födelsedagsmugg som vi alltid serverar morgonté eller kaffe ur och flaggan som brukar stå intill på morgonbrickan. Denna morgon var muggen fylld té istället för blaskigt italienskt bryggkaffe. 


Helgen försvann alldeles för fort och så känns det ju alltid när man har härliga dagar med hela familjen.

Stickningen då?

Inte en maska faktiskt, om man inte räknar in flygresan dit och hem. Och det var kanske meningen. Mina söner fick uppleva en mamma som var helt närvarande vid fikapauser. En ny upplevelse kanske?




fredag 11 april 2014

Imorgon är det garnspan!


Imorgon håller Tant Thea stängt. Det är dags för garnspaning på fackhandelns mässa i Göteborg.
Jag har åkt till Köln på den stora europeiska garnmässan vart annat år och till Göteborg vart annat år och i år är det Göteborg som är resmål.
Det skall bli trevligt att strosa runt och klämma och känna och se nya modeller och garner tillsammans med Frida. Titta på knappar, spännen mm. Riktigt trevlig skall det bli.


tisdag 8 april 2014

Ett steg i rätt riktning

Det har gått drygt fyra år sedan jag öppnade Tant Thea. I början var jag nog lite trevande i mina garninköp. Visst inte alltid vad jag ville ha och ibland tog jag in garn för att jag trodde det var bra att ha just detta garnet även om jag själv inte gillade det. Idag känner jag att jag vet ganska väl vad jag vill ha i butiken.

Tant Thea måste ha hyllor fulla av garn som jag själv tror på och som jag själv gillar. Varför då? Jo för jag är urdålig på att sälja garn som jag inte gillar. Visar inte det, pratar inte om det och vad händer då? Hyllvärmare.... Anledning nummer två i princip lika viktig. Jag vill erbjuda miljömässigt hållbara garner. Färgade med bra färger, från spinnerier med bra arbetsvillkor och jättegärna närproducerat. Om sedan dessa leverantörer dessutom kan erbjuda fina modeller och mönster så är det bara ett stort plus.

På sista tiden har jag verkligen hittat källor att ösa ur. Tidigt på året tog jag in Easyknits handfärgade garner från Jon i England. För några veckor sedan anlände garn och design från Geilsk och nu fick jag två hela säckar med garn från Design Club DK. Dessa garner är spunna på Henrichsens Uldspinderi i Skive. Faktiskt samma spinneri som spinner Isagers garn.


Följande finns att läsa om Henrichsens ullspinneri:
Ullspinneriet är en familjefirma och drivs nu av femte generationen. Spinneriet blev miljögodkänt 1998 och man använder därmed endast miljögodkända färgämnen med den högst färgäkthet och ljustålighet. Företaget har som målsättning att producera naturprodukter av hösta kvalitet. Råvarorna köps in från fasta leverantörer vilket borgar för kvalitet och långsiktigt tänk. Ullen behandlas varsamt genom hela processen för att bevara naturliga egenskaper som glans och elasticitet.

Med andra ord - I love it!

Jag har tagit in två kvaliteter dels melerat DUO-garn, ett tunt ullgarn som är färgat på en blandning av gotlandsull och naturvit merino,  dels DUO silke/merino. Båda har 540m/100g och är perfekta i med sin tjockleken. Vill man inte sticka i enkelt garn så lämpar det sig lika bra för dubbelt garn.

DUO melerat

DUO silke/merino

Till detta har jag tagit in ett antal fina designmönster som passar till garnerna. Modeller som är så användbara och spännande. Inte blir det sämre av att de kommer i form av fint vikta papper med riktiga foto inuti.





söndag 6 april 2014

Luther eller dumstrut?

Avslutade i alla fall helgen med lite sockstickning och blev helnöjd med mina enkla sockar i Magico II från Lana Grossa. Lättstickat och mjukt och annorlunda färgställning. Mina fötter var perfekta för att få till färgpassningen på båda. Fick bara nysta bort ett par meter.


Annars har hela helgen tillbringat tillsammans med bokföringsprogrammet Visma. Det är inte lite som skall stämmas av när man har så många ställen som försäljningen ramlar in på. Webshop, bankgiro, kontantkassa och bankkonto. Siffror, siffror och åter siffror.


Undrar om Luther klappar mig på ryggen eller om jag får bära dumstrut ikväll.

Nu kommer i alla fall käre maken hem efter en trevlig studieresa så jag får anledning att lyfta mig från tangenterna...