tisdag 25 augusti 2015

Ny årstid på ankommande

Det är onekligen så att hösten närmar sig och det känns inte så avskräckande nu när vi fått njuta lite av värme och sol. Redan märks det att kvällarna blir längre och att sticktimmarna därmed kan öka.

För mig själv och de som hjälper mig att sticka så gäller det att ligga steget före. Vi måste ha modeller framme för att visa nya höstmönster.

Ni som följer mig på fb och på instagram har sett att jag stickat en beige tröja under sommaren. Garnet är Lanalpaco från Schulana.

Under de senaste åren har det tagits fram ett nytt sätt att göra garn. Man använder en tunn "strumpa" som man skjuter in fibrerna i. Det blir lätta och smidiga garner. På ett 50g's nystan kan massor av meter rymmas och plagget blir på det sättet inte så dyrt eftersom färre nystan går åt.

Lanalpaco ger lite tyngre känsla. Garnet innehåller 55% alpacka, 35% bomull och 10% ull och det är givetvis bomullsinnehållet som bidrar till känslan.

Jag fastnade direkt och fick ett tyskt mönster (översättningen var inte klar) skickat till mig från Britt Almlid Ekman som säljer Schulana i Sverige. Efter ett par googlingar på tyska ord så var arbetet igång. Jag som läst ett år tyska på gymnasiet, var mitt i läsandet av tyskt mönster och det gick alldeles utmärkt.


Garnet är väldigt lättstickat. Det blir fint och jämnt. I princip följde jag mönstret. Men om jag haft tillgång till fler nystan av garnet så hade jag gjort modellen lite längre. Jag är ganska lång och hade gillat att ha fram- och bakstycke ett par cm längre. Nu hade jag de antal nystan som mönstret angav och då fick jag hushålla med dem.



En förändring jag gjorde var att jag stickade förkortade varv upp vid axelavmaskningarna. Jag tycker att det ibland är svårt att sy en snygg axelsöm när man gjort den stegvisa avmaskningen på axeln. Detta alldeles oavsett om man lyft första maskan vid varje avmaskning eller inte.

Efter att ha gjort alla förkortade varvet så stickade jag ett varv över alla maskorna. Gjorde likadant på andra stycket och stickade sedan ihop axeln med "three needle bind off" (när man avmaskar direkt efter det att man stickat ihop de båda styckena). Resultatet är jag riktigt nöjd med.

Lite för röd i färgåtergivningen


Vad gäller ärmarna så använde jag så mycket garn jag vågade. Jag gjorde ett litet överslag över hur mycket jag trodde skulle gå åt till halsringningen och använde allt övrigt till dessa. Resultatet blev 32cm i innerärmslängd i stället för beskrivningens 24,5cm. Tröjan sitter ju betydligt tightare på mig än på modellen och det innebär att axlarna inte blir så nedhasade och inte bidrar till ärmlängden så som de beräknas göra.


Summa summarum: Jag är väldigt nöjd! Tröjan kommer att vara härlig att bära i höst, men jag hade definitivt stickat den 4cm längre om jag haft mer garn. Vem vet jag kanske stickar en till i en av alla de andra härliga färgerna?