tisdag 21 februari 2017

Många härliga nyheter som kommer i vår

Jag läste någonstans att vi snart har vår här i Skåne. Visst är det lite blidare men främsta tecknet är kanske den matta av snödroppar som brer ut sig i trädgården. Och nästa tecken är att det har blivit rejält ljusare. Underbart!

Denna tid på året är också den tid då vi får se alla vårnyheter som de olika garnleverantörerna har.
Årets trend är tunna garner. Alla mina leverantörer lanserar garner som har en stickfasthet på ca 26-28m/10cm dvs de ska stickas på 3mm stickor. Nu tänker du säkert att det innebär evighetsjobb. Jag tänker tvärt om att det skapar enorma möjligheter att leka med färger. Om du inte redan testat så utmana dig själv att våga sticka med dubbelt garn. Det är inte svårt, du kommer upp i stickor 4-4,5mm, garnbytena blir enklare med tunnare garn och dessutom tar inte båda trådarna slut samtidigt vilket även det underlättar. Du kan gradera genom att byta färg på en tråd i taget och du kan blanda kvaliteter. Massor av fördelar!!

Permin har redan garnet Esther (bomull/ull) i sitt sortiment. Det är exakt lika tjockt som Bomuld uld från Geilsk dvs 230m/50g och jag har tagit in lite färger. Enda anledningen till att jag inte redan tagit in det är att jag ville fortsätta sälja Bentes mönster men hennes mönster säljer inte tillräckligt bra. De är lite för svåra tekniskt och textmässigt för min största kundgrupp. Alltså kommer Esther att ta mer och mer plats. Priset är dessutom väsentligt bättre.




Närmsta veckorna lanserar Permin en lillasyster till Esther, Ellen, som har samma fiberblandning men är tunnare nämligen 350m/50g. Även detta har jag tagit in och det kommer i ca 12-14 färger. Älskar koftan i blått som är stickad med dubbelt garn.



I förra veckan var Kenneth från Kinna textil på besök. Under åren har jag knappt handlat från dem men nu visade även han upp tunt garn i bomull och ull. Men det som var allra intressantast var det tunna ekologiska garnet i ull och silke. Ingen återvändo - jag beställde ca 10 färger. Vilken glans och liv i garnet.

Även Sandnes satsar på tunt garn. Man hade för avsikt att lansera en tunnare variant av Line redan förra våren men fick inte riktigt till det kvalitetsmässigt och sköt upp lanseringen. Nu har man skruvat på rattarna för tvinningen och har lanserat Tynn Line (220m/100g) med några riktigt fina mönster till i sitt nya häfte. Drygt 20 färger har tagit plats i hyllorna hos oss. Själv funderar jag starkt på att sticka mig en ny Vitamin D i Tynn Line. Jag tror det skulle vara en fullträff. Det är så fint fall i garnet och det blir fint i den designen.



Har tagit in ytterligare ett garn från Permin, nämligen Scarlet. Denna våren har man lanserat Scarlet Color som har samma fiberblandning (lin, bomull och viskos) som vanliga Scarlet men som är lite melerat. Alla mönster till Scarlet passar till Scarlet Color.





Denna petrolfärgade tröjan har redan Eva stickat upp och jag ska ta tag i monteringen så fort jag kan.


Det finns många fina mönster till Scarlet och sedan finns det detta..... Jag vet inte riktigt hur man tänkte för inte blev det bra att sy ihop två virkade dukar, eller?


Som ni märker skriver jag ingenting om nyheter från Lana Grossa. Det var ju faktiskt jag som för 6 år sedan var först med att plocka in deras garn i Sverige efter det att de varit borta några år. Faktum är att de inte visar något större intresse och när jag bläddrat i deras nya mönsterhäften så finns det bara ett garn där jag tror att designen skulle passa för min kundkrets. Jag har beställt ett par nystan för att få se det och sedan tar jag beslut.