fredag 31 december 2010

Gott slut!

In med lite vintervitt
nu när kalsingarna har gjort sitt.

Tant Thea önskar alla sina kunder
ett nytt år fyllt med underbara under.



torsdag 23 december 2010

En liten Nisse tittade in

Ett litet oväntat besök från en okänd Nisse gjorde mig så varm om hjärtat. Titta vilken liten söt hälsning jag fick mitt i julstressen i butiken. Tack du underbara Nisse!


Idag har vi stängt och julförberedelserna i hemmet skall ta vid.
Julgranen är köpt. Den blev en kungsgran som kostade 450kr! Det var dyrt, men vad gör man inte när mina omtalade julprydnade kräver rejäla grangrenar. Vissa av er vet ju att vår gran pyntas med resminnen. I princip köps inga andra souvenirer när vi reser än något representativt för landet eller regionen och som på något sätt kan hängas i en gran. Ibland, som i New York i somras, så finns en uppsjö av redan färdiga udda julprydnader men ibland måste man vara påhittig.

Så ikväll är det dags igen. Vi skall ut och resa och tänka tillbaka på olika platser. Minnas lukter, människor, strapatser, maträtter, väder ......
Tre dagar på friidrotts VM i Berlin 2009. Fantastiskt arrangemang och rolig resa vi gjorde med min bror. Jag har foto på Bolt!

En liten Mind me Angel från Dublin. Pappas 75-årsresa 2001. Nu är han 84år och skottar just nu snö!

Venedig 2005. En sommarsemester med rejäl värme. Vi gjorde en dyr gondolfärd för att kompensera för den som vi inte tyckte att vi hade råd med, under vår spartanska bröllopsresan som gick dit 1986. 

En liten julprydnad från en ytterst muslimsk stad. Vi var i Kashgar längst upp i nordvästra Kina. Massor av spännande folkslag. Få kineser med desto fler andra. Vi höll på att bli isolerade långt upp i bergen mot Afganistan och Pakistan pga förberedelserna inför OS i Peking. Helt plötsligt bestämde myndigheterna att den enda vägen över till de länderna, skulle stängas tre dagar av säkerhetsskäl. Spännande bilfärd på praktiskt taget obefintliga vägar mitt i natten. När vi kom tillbaka till Kashgar visade det sig att vårt hotell också var stängt av säkerhetsskäl. Svårt att förstå som icke-kines.


Denna är lite fusk för den fick jag av äldste sonen när han varit fyra veckor i NY och sålt julgranar 2006. Han tänkte på sin mamma:) Denna julen är han inte heller hemma. Just nu befinner han sig i Mexico men för två veckor sedan var det lasarettsvistelse med tillhörande blindtarmsoperation på 3500möh i Peru. Då var jag inte så kaxig.... Hoppas på ett litet telefonsamtal på julafton.

Detta var en del av de minnen som kommer att snurra i huvudet ikväll. Julgranar skall ju aldrig kläs förrän på lilljulaftons kväll. I alla fall inte hos oss. Ni andra gör precis som ni vill och får klä dem precis hur ni vill.

God Jul allihop från mig!

tisdag 21 december 2010

Stjärnhopen hos Tant Thea

Just nu hittar du mönstret till sjalen Stjärnhopen helt gratis hos Sticka. Det är Kristina med bloggen Queen Mudd och Marika med bloggen Stickigt som komponerat sjalen, skrivit mönstret och stickat två olika varianter av den.



I mönstret står att masktätheten inte har någon betydelse på en sjal av denna typ och det ger en frihet att välja ett eget favoritgarn.

Tant Thea kan rekommendera Aade Lõngs Artistic Yarn som ett alternativ helt lika med Kaunigarnet. Vi har det i flera melerade färgställningar men även i helt enfärgat.


Själv skulle jag nog välja att göra sjalen i Rowans Felted Tweed. Känner att det rimmar väldigt väl med mönstret och dess stjärnor. Här är några riktigt trevliga färgkombinationer.



Ytterligare ett alternativ kan vara Zauberball från Schoppelwolle. Vi har både vanliga Zauberball och Crazy Zauberball.


Inte helt lätt att välja eller hur?

söndag 19 december 2010

4:e luckan öppnas!

En hel vecka har runnit iväg i dubbel bemärkelse. Snuvan har förföljt mig och tiden bara försvann.
Efter en, som vanligt trevlig lördag i butiken så var det dags för sista lucköppningen.
Nu förstår ni alla att tomten är på G. Tomtemor har tvättat och gröten är klar. Nu är det bara några dagar kvar till han skall ut och jobba.




Själv hann jag sticka ihop en supermjuk krage i Sahara i mitten av veckan. Det är ett garn i babykamel och det gick åt en härva i vardera färgen. Tröttnar man på ena färgen så är det bara att vända insidan ut. Kan det vara bättre? Mys, mys.



 

måndag 13 december 2010

Däbbt i däsan - Stänger 16 idag!

Idag stänger vi kl 16 eftersom jag fått en rejäl förkylning och inte vill sprida den till alla er trevliga kunder.

Imorgon öppnar vi kl 11 igen som vanligt.

söndag 12 december 2010

Och bakom 3:e luckan hittar vi...


.....en hel skyltning med M&K Gotland!


Gunnel har hjälpt mig med att sticka mössa, halsmudd och vantar och sedan gjorde Catthis början på tröjan men när hon fick inflammation i sin högra tumme efter krokningskursen så slutförde jag arbetet.
Gotland är mysigt att sticka i. Tjockt och fluffigt! Och ekologiskt!

Nu planerar jag Tant Theas nyårsskyltningen. Hoppas jag hinner slutföra det jag planerar. Det skall bli spännande. Men innan dess har vi 4:e advent och då kommer... Ja, just det! Det får ni inte se förrän om en vecka.

fredag 10 december 2010

Tomteverkstaden - öppen!

Här pågår febril aktivitet. Vi stickar och pysslar och pysslar och stickar.

Själv knåpade jag ihop en rolig mössa härom dagen. Faktum är att den blev så mysig att jag skulle vilja använda den istället för att ha den på ett modellhuvud. Vem vet kanske den blir ledig till våren. Mönstret finns i både barn och damstorlek och det gick åt 2 nystan av Sirdars Indie. Garnet finns i 7 färger. Det är mössan till vänster och den till höger är ju den vi gjorde i Heavens Hand för ett par veckor sedan.


Catthis har stickat en poncho som är en gigantisk färgklick. Hon har använt raggsocksgarn till den. Det gick åt 3nystan och den passar en flicka på 4-6 år. När vi haft den i skylten en liten stund kom en kund in och beställde en som julklapp till en 2-åring. Riktigt roligt!


Idag kom en underbar leverans med mer Heavens Hand och Kureyon. Just Kureyon är nytt för Tant Thea, för tidigare har vi bara haft Kureyon sock. Magiska färger. Vet inte vilken kulör jag skall välja till första halsmudden.... Alla är ljuvliga precis som Noros garn brukar vara.


Igår fick vi även påfyllning och lite nya färger av ONIONs Dyed mohair och Baroque. Min personliga favorit är färgen Ink (fjärde från vänster på översta bilden).



Vågar knappt erkänna det men nu har jag haft en virkning i händerna igen. Är det abstinens efter julkrubban i alla fall? Vill inte riktigt tro det utan det är så att min mobil behövde ett fodral. Tappar den lite då och då och trots att den har två år på nacken så gillar jag den och den kan gott få hänga med ett tag till. Under tiden kan den få vara skyddad mot nycklar och annat som rispar. Det blev ett riktigt juligt fodral i röd och grön Catania. Virknål 2mm och fodralet har inspiration från boken "Virka muddar" av Maria Gullberg. Boken finns att köpa i butiken.


Sent på eftermiddagen igår kom Ingrid Hultgren in. Hon var på jakt efter lite effektgarn och köpte Brazilia från Coats och Lambada från Tedman Kvist. Vi började prata inspiration och då visade Ingrid sin tröja som hon helt designat själv. Kolla in den! Helt magisk! En sådan vill jag ha, snälla Tomten!

söndag 5 december 2010

Andra luckan öppnas. Det är 2:a advent!

Idag hade vi glögg och pepparkakor i butiken när Mia visade sitt KNITBAG-sortiment. Det behövdes för i Helsingborg var det kallt och snålblåst. Mia är en riktig energiinjektion att ha i butiken. Härligt!

Efter stängningsdags så var det dags för etapp 2 i Tant Theas julskyltning. Det blev lite mer julstämning med knalljulröda amaryllisar i fönsterna och veckans tema är långt ifrån pilleriet i förra veckans julkrubba. Denna veckan är det stickor 9mm som regerar. Det är tre olika storlekar på filtade skålar i Samo, supermysiga filtade tossor också i Samo, underbar babyfilt i Love och trendriktigt kuddöverdrag i Shepherd's Own Chunky. Vi har beskrivningar till alltihop i butiken.


I veckan har Catthis virkat en mustig sjal i Sarek. Vi valde en lite dovare färgställning men Sarek finns ju även i lite klarare melerade färgställningar. Snygg!


För er som inte varit i butiken och tittat på storkoftan i Shepherd's Own Chunky så kan vi visa ryggen här. Den täcks nästan helt av ett brett flätparti. Helt enligt senaste modet.


Ett litet tips till er som fortfarande sitter och filar på era önskelistor i jul. Varför inte önska sig presentkort hos oss? Det kan användas både till kurser, garn, stickor och inte minst till KNITBAG sortimentet. Alla äkta hälfter, pojk/flickvänner, barn eller föräldrar förstår ju inte hur roligt det är att handarbeta och kan kanske behöva en liten vink om bra julklapp.

Ta det lugnt med julglöggen i helgen!

onsdag 1 december 2010

Fast i träsket!

Kan erkänna direkt. Jag är beroende och det gick så snabbt. Kurs i torsdags och nu är jag fast.
I vad, kanske ni undrar? Jo i näverstickning! Jag visste vad det var och hade testat två rutor för att bevisa för mig själv att jag förstod tekniken men inte mer. I helgen plockade jag dock fram Aade Lõng i färgen Grey/Orange och Sand. Tyckte att garnet krävde lite större rutor och testade ett par storlekar. Sedan var det klippt.

Igår fick jag dock göra en liten paus för att sticka på en grej till kommande julskyltning, men efter en stund var rutorna framme igen. Finns det något piller eller gäller det bara att bli klar och få ha sjalen på sig. Släpper näverstickningen taget om en då eller är det risk för fortsatt beroende?

Så här långt hade jag kommit igår eftermiddag.

Nu har jag precis varit referent åt en av mina tidigare anställda. Lite speciellt att tänka tillbaka på arbetssituationen med medarbetare på olika platser i Norden. Reste mycket, mycket stress, utsatt position med ansvar för att varor fanns på lager i Norden, många medarbetare......

Då planeringschef, nu garnbutiksinnehavare. Och jag har inte ångrat mig!