torsdag 19 maj 2016

Hur jag gjorde min Hooked

Äntligen tror jag att jag kan få på pränt någon typ av beskrivning till min sommarkofta Hooked.


Den börjar med samma mormorsruta som Astrids design Molly i senaste Line-häftet (1603) från Sandnes. En standardmormorsruta där man byter håll på varje varv.


Jag storgillar Astrids modell men kände att jag skulle dra och dra i koftan för att få upp den på axlarna och då kunde jag ju lika gärna virka den så att den stannade på axlarna. Eller hur?

Började med mormorsrutan i Sandnesgarnet Line och virknål 5mm. Efter 5v bytte jag garn och virkade 3v med Lana Grossas Opera. Därefter 3v Line och på nytt ett byte till Opera fast en annan kulör.
När rutan mätte ca 46-47cm gjorde jag enligt nedanstående bild. Det var dags för ärmhål. Längst upp i en hörna som jag bestämde mig för skulle vara en axelsöm, så vände jag och inledde med att virka ca 25lm (känn så att inte det blir för stramt) och hoppa över 8 stolpgrupper. Därefter virkade jag som vanligt ända upp till sista hörnet där nästa axelsöm skulle placeras. Jag hoppade över de sista 8 stolpgrupperna och gjorde ca 25lm och avslutade med en sm i översta kanten. På detta sättet hade jag två tydliga ärmhål.


På nästa varv virkade jag i den långa lm-kedjan, 3st i en lm, hoppade över 2lm och fyllde på med 8 stolpgrupper som blev placerade rätt enligt det varvets virkning.
På de varv som ska ha en tom ruta ytterst (inte stolpgrupp) så virkade jag 4lm (stolpe plus 1lm). 
Sedan virkade jag tre sidor på en mormorruta ända till jag hade 10cm att vika in mot den första delen, dvs en 10cm bred axelsöm. Jag fäste (med säkerhetsnål) framsidan mot baksidan så att det inte stränade och drog i sm resp lm som höll ihop ärmhålet längst upp.


Nästa steg var att sy/virka ihop axelsömen på båda axlarna och sedan ta itu med kantning och krage. Och då virkade jag runt hela stycket igen.Vid vardera axelsömen var jag tvungen att göra ökningar så att jag byggde ut omkretsen efterhand och så att kragen skulle vara möjlig att fälla ut. Jag testade lite och gjorde enligt följande foto. Tänk att du ser en krage som är uppfälld, dvs de ser undersidan av kragen och ovansidan av axelsömen på bilderna. Jag gjorde första ökningen ( 3st, 1 lm, 3st i samma lm-båge) på v2 och gjorde den mitt för axelsömen. Sedan ökade jag på v6, v9, v11, v13, v15.
Totalt gjorde jag min kantning/krage 18v bred och tog avvikande garn på v2 samt v18.

Därefter var det dags att virka ärmarna. På framstycket virkar man i underkant på lm-kedjan som man gjorde tidigare och på bakstycket fortsätter man bara på ett tidigare varv. Jag fick in 18 stolpgrupper i ärmhålet (8 vid framstycke + 8 vid bakstycke + 1 vid axelsöm + 1 vid ärmhålan) och virkade runt ärmen men fortsatte med samma typ av övergång vid nytt varv så att det inte skulle bli spiralvirkning. Jag virkade totalt 26v och tog avvikande garn på v 21.

Till min Hooked gick det åt 1n av två färger av Lana Grossas Opera och 11n Line från Sandnes.

Om tiden tillät skulle jag mycket väl kunna tänka mig att virka en till i någon annan färg. Självklart även den med någon avvikande färg på rygg eller ärmar.
1 kommentar: