onsdag 3 maj 2017

Sommarens höjdarlinne

Det är så kul när man känner att man träffar rätt. Denna gången gäller det linnet stickat i tre olika färger av Cardis (Austermann).


Till mitt linne i stl L gick det åt 3n lila, 1n rött och 2n orange. Om man drar större storlek rekommenderar jag att man tar 2n i den mellersta färgen. Den översta färgen blir det lite kvar av.

Eftersom orginalmönstret är skrivet för ett garn som är melerat i flera färger och jag använt tre olika färgställningar så fick jag göra på mitt eget lila sätt. Alla maskantal och mått är enl modell 26 i senaste numret från Novita.

Jag gjorde så här: 

Jag stickade tills mina tre lila nystan lila nästan var slut. Då slutet mätte jag upp hur lång bit garn jag behövde för 4v. Mätte upp samma garnlängd från slutet av nystanet och markerade. Sedan stickade jag vidare och när jag kom nära min markering så kollade jag och anpassade jag så att garnet skulle räcka till 4v från varvbryt. Annars är det risk att du får garnet att räcka till 3,5v om du får markeringen en bit in på ett varv. Du behöver få markeringen strax efter du börjat alternera med nästa färg för att vara säker. Gick det sista att förstå??
Därefter stickade jag omväxlande med rött och lila garn under 8v, (rött, lila, rött, lila, rött, lila, rött, lila), och sedan över till enbart rött. När mitt röda nystan nästan var slut och jag i princip var uppe vid ärmhålet (ca 3cm kvar innan avmaskning) så gjorde jag motsvarande med det röda nystanet (dvs mätte så jag hade kvar till 4v) och stickade 8v med omväxlande rött och orange. För stora storlekar som har två nystan av mellersta färgen så tror jag inte man behöver mäta. Man stickar helt enkelt tills det återstår ett par cm innan avmaskning för ärmhål och gör sedan de åtta varven med två färger och sedan över till orange.

De flesta som köpt eller beställt har tagit samma färger som jag stickat upp i men de åtta olika nyanserna går att kombinera på många fina sätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar