onsdag 3 februari 2016

Birch - sjal med hängen

Ibland händer allt samtidigt. Och på det sätter var hösten lite hektisk med 3 olika mönster till Allers som skulle designas, stickas upp och skrivas ner.

Designuppdrag åt Allers har ibland ett ursprung i en idé som jag presenterar och ibland en förfrågan från deras sida. Diamonds in the Sky var ett exempel på det förnämnda medan Birch är ett exempel på det sistnämnda. Jag fick helt enkelt en förfrågan på om jag ville designa en "enkel och lättburen sjal". Inga mer restriktioner mer än en garnidé. Jag fick fria händer i övrigt. Länge hade jag två garner som jag tänkte använda ett merinogarn och ett mohairgarn, båda i samma färgskala.Precis som med Diamonds in the Sky så ville jag verkligen tänka lite utanför de vanliga ramarna. Jo, jag skulle kunna tänka mig att använda samma uppbyggnad som i sjalen Hitchhiker av Martina Behm, dvs att öka på varje varv i ena sidan och minska på vartannat varv i andra sidan men då med någon twist.

Funderad då på hur sjalen skulle bli om man helt enkelt vände tillbaka och minskade i den sidan man tidigare ökat och ökat i den man minskat?? Och kanske inte göra ökningar och minskningar så tätt?

Efter lite ritande och provstickande så började jag närma mig en modell som jag tycker borde vara lättburen. Och om man som jag är född med ett vattenpass i huvudet, i alla fall enligt min käre make, så är lättburet ofta något hyfsat symmetrisk.


Detta blev utgångspunkten till sjalen. Väl igång så lade jag in några partier med hål och strukturmönster. Men tji fick jag för det luddiga garnet. Testade flera gånger men det gick helt enkelt inte. Jag la det åt sidan och tänkte att då plockar jag väl in det på kanten. Lite fluffigt innerst och kanske ett yttervarv av det släta garnet.Inte där heller..... Det var helt enkelt så att sjalen inte skulle ha någon större kant. Den skulle ju bara ha en ytterst osymmetrisk kant med hängen. Placerade precis var man ville och hur långa eller korta som man hade lust till.  När det beslutet var taget så var sjalen Birch klar!

1 kommentar: