fredag 4 november 2016

In med nytt och ut med gammalt

Om du håller på med något och tror dig eventuellt behöva fylla på med garn så läs mitt inlägg noga.

Närmsta månaden kommer vi att göra rätt stora förändringar i sortimentet. Vi kommer att ta bort flera garnkvaliteter från Lana Grossa. Anledningen är att i flera fall finns det helt enkelt inte tillräckligt med design som passar oss nordbor för att få fart på försäljningen. Man kan inte ha ett lager av många färger i en kvalitet och inte få snurr på det. Det överlever ingen garnaffär på idag.

Tant Thea ska i framtiden ha, precis som idag, ett bra och brett basutbud av kvalitetsgarn och sedan ska vi ha godbitar som handplockas från alla möjliga leverantörer. Det ska vara tjockt och tunt, grått och färgglatt, normalpris till dyra läckerheter men alltid med kvalitet som riktmärke. Vi kommer inte att köpa garn tillverkat i länder där miljö och arbetsmiljö inte prioriteras och vi kommer inte att slåss med lågprishandeln med garn tillverkat av övervägande del oljeprodukter. Det är alltså ingen förändring av vad vi gillar och vill sälja, bara vem som säljer det till oss.

Jag har vid flera tillfällen tidigare slutat med garnsorter och bytt till nya och det har skett genom en rea där du som kund sett att något varit på gång. Denna gången blir det ingen lång utdragen process. Denna gången blir det ut med gammalt - in med nytt. Garnsorterna kommer alltså bara packas undan och försvinna.

Jag vill därför förvarna så att du har chansen att köpa på dig det du ev behöver och på så sätt slipper att drabbas av garnbrist.

Tankarna kring detta har funnits länge. Jag var så stolt när jag för ungefär 5år sedan var först med att plocka in Lana Gross i Sverige efter det att det varit borta från marknaden några år. Jag störtälskade deras stora feta magasin men nu finns det andra aktörer som jag känner bättre passar mina kunder. En inte oväsentlig del i sammanhanget är att de stora garnleverantörerna längre ner i Europa ligger ett par år före oss i mode. Det tar helt enkelt lite tid för trenderna att nå oss och vi är inte redo för nyheterna det år som de lanseras.  En annan anledning är att efter fem år har inte Lana Grossa bestämt sig för hur de ska hantera oss i Sverige. Färre magasin har översatts till danska och för de magasin som översätts till danska så behöver jag i många fall översätta beskrivningarna till svenska eftersom många kunder tycker det är svårt att förstå danska mönster.

Jag förstår att flera av er undrar vad som ska försvinna och jag kan direkt avslöja att Royal Tweed från Lana Grossa är en kvalitet som försvinner. Ett jättetrevligt garn men som ligger så stilla i hyllan att jag skulle kunna bära ut det på lagret direkt. Mina bästsäljande kvaliteter från Lana Grossa är deras kvaliteter i merinoull men även där kommer jag att rensa. Här känner jag att skillnaden mellan 23m /10cm och 22m/10cm ibland är för stor. Jag har ingen merino som passar till den stickfasthet som är den vanligaste i stickbeskrivningar.

Vad är det som ska ta upp den plats som blir frilagd då? Jo jag kommer att ta in fler kvaliteter från Sandnes. För tillfället den garnleverantör som driver stickande framåt i alla åldrar. Jag har många yngre kunder som lockas av designen och närmsta tiden kommer Sandnes att knyta till sig ännu fler spännande designers så här gäller det att hänga med!

Ibland tror jag "less is more" passar bra i sammanhanget. Sandnes har inte så många garnsorter vilket gör att man kan fokusera och prestera för vart och ett. Skappel, KlompeLOMPE och Lene Samoe är fantastiska samarbetspartners som utöver Sandnes egna designteam skapar design precis rätt i tiden.

Missa förresten inte nya häftet från Sandnes - ett häfte bara med herrdesign!! Det ni!!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar