fredag 6 oktober 2017

Celebert besök

Börjar återhämta mig efter en fantastisk vecka. Det är så häftigt att vi har fått bli återförsäljare av Brookly Tweed och att vi fick ha en kundkväll med Jared Flood här i Helsingborg.


Allt började med ett mail från Lis på Brooklyn Tweed om jag kunde vara intresserad av att sälja deras garner. Jag minns att jag direkt tänkte att det nog var ett missförstånd och att de inte visste att Tant Thea låg i Sverige. Jodå det visste de och de undrade igen om det kunde vara intressant för mig.

Till en början fick jag ett förslag på en initial order som var alldeles för stor för oss men vi kom snabbt överens om en "customised order" som jag betalade. Jo så är det i många fall. De första leveranserna betalas i förskott. Jag var orolig för bankavgifter till USA men Lis på Brookly Tweed nämnde Transferwise. Detta är en betaltjänst som är skapad av Taavet Hinrikus (Skypes förste anställde) och finanskonsulten Kristo Käärmann. De skulle skicka lön mellan London och Estland och därmed mellan pund och euro. Transferwise är ett mycket enkelt sätt att skicka pengar och det var till en bråkdel av vad det hade kostat att betala via bankkort, paypal eller bank. Superbra! Läs gärna på Wikipedia hur det fungerar för det är smart. Pengarna växlas aldrig till en annan valuta utan överföringen matchas av en som går åt andra hållet. Mina pengar stannade på ett Transferwisekonto i Sverige och Brooklyn Tweed fick betalt från ett Transferwisekonto i USA. Tji fick de vanliga bankerna.


Tillbaka till garn. Tant Thea har alltså tagit in de två äldsta garnsorterna ur BTs sortiment. Shelter och Loft är välkända och det finns massor av design för dem. Vi tog hem mer i klassiska basfärger och mindre av ett antal accentfärger.


Historien bakom BT är spännande att höra och Jared berättade på ett lågmält sätt om sin uppväxt i en handarbetande familj, om sin flytt till NY där han började blogga och där stickande tog fart. Han berättade vidare om sin förvåning när han förstod att de stora garnmärkena inte driver på framtagningen av nya garnkvaliteter utan väljer bland olika stora spinneriers framtagna garner. Man väljer helt enkelt från ett smörgåsbord och får egna färgskalor och banderoller.

Jared drevs av tanken att kontrollera hela flödet och på det sättet behålla spinnerier i USA. Projektet tog fart och man letade fårraser som skulle ge den sorts ull som var lämplig för den sorts garn man ville ha. Idag har BT fem garnsorter. Både Shelter, Loft och Quarry är spunna av ull från får av raserna Targee och Columbia. Det relativt nya garnet Vale är spunnet av 100% Rambouillet-ull medan Arbor innehåller ren Targee-ull.
Alla färgerna i Loft, Shelter och Quary byggs upp av 16 färger av ull. Den enklaste färgen är Fossil som består av 98% ofärgad ull och 2% brun ull. Sedan har varje färg ett hemligt recept. Om man tittar riktigt noga kan man se olika färger i garnerna som tillsammans bygger upp en annan färgupplevelse.

Vi satt alla andäktigt och lyssnade när han lärde oss om olika sorters sätt att spinna på och hur det påverkar garnet.

På slutet berättade han om sin design, att det är garnet och känslan i garnet som är upphov till hans designplaner. Samma tankesätt ville han skulle genomstråla hela hans design team.Till sist signerade Jared sin bok Woolens innan han och Luigi rusade mot färjan.

OCH då upptäckte jag att han glömt signera de böcker som jag hade förhandsbeställningar på. Hemska tanke! Direkt på fredagen messade jag Nico som skulle åka till Köpenhamn på lördagen och frågade om hon kunde ta med böckerna ner. "Jag sitter redan på tåget, ankomst kl 11.08 och avgång 11.12 från Helsingborg. Jag står i främsta vagnen", fick jag till svar. 11.03 läste jag detta, lämnade butiken i en kunds händer och rusade iväg. Nico fick böckerna och lämnade dem att bli signerade på lördagen. Då var det dags för nästa underbara kund att ställa upp. Katja hämtade dem och tog dem med till Helsingborg och levererade dem till The Tivoli där jag var på konsert.

För mig var det en ynnest att få ha Jared på plats i min garnbutik, vara omgiven av alla mina underbara stickkunder och ha hjälp av ytterligare fantastiska stickkunder. Behöver jag berätta att jag var som en urkramad disktrasa på fredagen. Helt tömd på energi men ack så lycklig.

Tack till alla er som köpte biljetter! Stort tack till Gudrun, Ingela, Elisabeth, Malin, Katja, Nico och inte minst Mi för all er hjälp före, efter och under kvällen!!


Tack Mi för de fantastiskt fullmatade hyllorna vi hade!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar