söndag 28 november 2010

1:a luckan öppnas!

1:a advent är här och med den Tant Theas första julskyltning! Det pirrade i magen när jag i det ymniga snöfallet kasade med bil ner till butiken. Hur skulle det bli? Skulle det se bra ut? Skulle det få plats?

Nu är jag hemma igen och nu har vi passerat tolvslaget dvs nu ÄR det 1:a advent!


Kan ni lista ut vilket av inslagen som varit min hang-up de senaste dagarna?
Ja, ni gissade rätt! Flera av er kunder har hört mig säga att amigurumis det är inget för mig. Och vad har jag gjort? Jo min första amigurumivirkning blev en julkrubba. Kan erkänna att det inte var så hemskt som jag trodde men jag vet verkligen inte när jag är mogen att virka 14 händer igen.... Fyra maskor i omkrets är liksom lite fjuttigt för mig. Men nu är den klar och den blev riktigt fin.





Mönster till krubban hittar ni i "101 idéer" http://www.bonniertidskrifter.se/varumarken/101-nya-ideer/
Och jag tror det finns tidningar kvar. Jag använde 7 olika nystan av Catania till figurerna. Vadd hittar ni på Åhlens.


Den rikligt flätmönstrade koftan är gjord i Shepherd´s Own Chunky och mönster finns i en engelsk tidskrift. En stor dekorativ fläta finns mitt bak på ryggen. Ca 10 hg garn gick åt och den är stickad på stickor 9mm.
Garnet ger möjlighet att sticka stora mysiga plagg till mycket rimlig kostnad. Vi har garnet i sex olika nyanser.

Mössan som Catthis stickat är gjord av en härva Heavens Hand. Stickad i halvpatent och blev riktigt cool. Den fick rätt häng där bak och det är ju väldigt väldigt viktigt.

Nu gäller det att ta nya tag. Om en vecka smäller det igen!

fredag 26 november 2010

Vi tjuvkikar lite bakom lucka 1

Det har snöat ute och ikväll snöade det i skyltfönstret hos Tant Thea. Fantastiska Eva har hjälpt oss med att virka massor av snöstjärnor och ikväll fick Catthis och jag upp den i skylten. När vi låste butiken log vi båda av lycka för vi var sååååååå nöjda med hur det såg ut. Mörkt inne och skyltbelysningen mot de vita stjärnorna.
Igår höll Kristina näverstickningskurs hos oss. Först lite historik och inspiration och sedan raskt över till stickningen. De flesta deltagarna valde att börja på muddar. Någon valde sjal och Cecilia började på en kudde. Garnvalet var i många fall Zauberball och men något Noro-garn smög sig in tillsammans med Ecologico. Som vanligt var koncentrationen på topp och det var svårt att få både tidsutrymme och bordsutrymme för kaffe och fikabröd.






För mig är kurskvällarna så givande. Att se alla kunskapsslukande handarbetsvänner är underbart! Hoppas att vi skall kunna fortsätta erbjuda lockande kurser till våren.
Kristina passade på att stanna tills idag, så jag har njutit av hennes sällskap i butiken också.Tack! Jättekul att få babbla garner och idéer.

torsdag 25 november 2010

Det lackar mot jul!

Vid något tidigare tillfälle har jag nämnt att vi har planer för julskyltningen. Första reaktionen måste vara i linje med "fattas bara, det är ju en butik eller hur?". Men min tanke har varit att åtminstone lägga ribban lite högre än att få till en julskyltning. Varje liten stund har gått åt till att fixa med detta och nu hör jag klagomål från maken över alla de nystan och trådar jag sprider runt mig. Jag skärper mig och plockar undan lite men helt klart är att julskyltningsprojektet kräver sitt av både mig och honom.

Nåväl, nu närmar sig skyltsöndagen och allt är inte klart än. Men nu ha vi haft kick off i fönstret. Varje vecka kommer vi att ändra om. En garnbutik skall väl kunna vara spännande att passera så här i jultider och tänk hur mycket tid att mysa med en stickning eller virkning som vi har under dessa helger. Kom in och få inspiration!

Kan redan avslöja att under första skyltningen kommer ni att få se prov på en företeelse som jag aldrig aldrig trodde att jag skulle ge mig på. Men man är väl inte sämre än att man kan ändra sig. Vad kan det vara tro???

KNITBAG-vinsten har nått sin vinnare och så här skrev Helen i ett mail igår. "Nu har jag flyttat in i min KNITBAG och den är helt suverän! Den har minskat mängden kassar på golvet avsevärt." 
På minner därför om att det är glögg och pepparkakor i butiken den 4 dec och samtidigt 20% på KNITBAGs sortiment. Finns det julklappar som kan glädja även dem som finns runtomkring så är väl en strukturerad stick och virkhörna en bra idé? 

Ikväll kommer Kristina (Queen Mudd) och det blir fullt hus med näverstickning. Kul!
I lördags pratade hon stickning på en kvinnofrukost i Hässleholm. Massor av frukostätare den dagen:)

PS. Ibland gör man fynd. Tre julgransgirlanger med belysning så och väntade på mig på Åhléns. Halva priset och som måttade efter våra fönster.

fredag 19 november 2010

Lyktan lyser utanför Tant Thea

Ny har en hel vecka rullat förbi. Två kvällar har lyktan utanför Tant Thea stått tänd till sent¨på kvällen. I tisdags stickade vi volangsjalar och igår hade vi stickcafé. Kvällarna förflöt i en mysig stämning. Det mest dramatiska som hände var att min kära Tant Thea skylt, den som pappa snickrat ihop, var millimeter ifrån att bli överbackad av en stor stadsjeep. Vilken tur den klarade sig! Den har faktiskt fått stå i nästan helt i fred sedan vi öppnade. I veckan var den lite lockande på en tjej och hon kunde inte låta bli att dra lite extra i "garnnystanet" som sitter fast i stickningen. Men lite snopen lade hon tillbaka det på skylten när plastbandet gick av.

Vi har fått in underbara garner i underbara färger i veckan.
Kolla bara in Jitterbugen. Färgerna heter Castagna, Copper beach, October afternoon, Castagna , Summer berries, Gaugin.
Under Jitterbuggen liggen nya färger i Heavens Hand. Från vänster Midnight blue, Burnt Carrot, Red, Blue. Förutom dessa har vi Purple, Off White, Orange, Pink, Lime, Teal. Garnet ger en levande yta utan för stora färgskillnader. Passar stickor 4-4,5mm och ger 18-20maskor /10cm.

Igår kom även påfyllning av Manos Silk Blend. Denna gång med en ny nyans, nämligen Eclips e.


Tills sist kommer ett foto på alla de nyanser som vi nu har inne av Noro Kureyon sock. Två nya anlände igår. Dessa var S-150 och S-185. Den första en lite udda fågel i Noro-boet eftersom den är väldigt försiktig i färgsammansättningen. Mycket vacker och underbar om man låter den blanda sig med en annan nyans i tvåfärgsstickning. Den kan då ge en lugn bakgrund som något mer färgsprakande kan få blomma ut i.



Nu skall jag återgå till min stickning. Catthis fick inflammation i sin högertumme efter krokningen så nu behöver jag färdigställa en sak hon höll på med. Som tur är återstår inte så mycket på den. Ni andra få hålla tummarna för att jag hinner.

lördag 13 november 2010

Och vinnaren av KNITBAG's Organisatör är.......


Yngste sonen agerar "notarius publicus".

...... Helen Hartelius! Grattis Helen!

 

fredag 12 november 2010

Kan jag få största möjliga tystnad!

Nu vet jag vad jag skall önska mig av tomten! Fler timmar på dygnet! Har ni hört det förrut eller känns det igen? Igår hände det nämligen igen! Jag lärde mig något roligt som jag vill hinna testa mer framöver. Nu har det hänt två gånger på kort tid. Tvåändsstickning och krokning måste läggas till i handarbetsprojekten och ändå har jag inte fått en ända timme mer till förfogande. -Ska det va så?, hade Sverker sagt. Nej det tycker inte jag. Jag vill ha någon rättvisa här i världen. Jag vill hinna med och utvecklas. Så, Snälla Snälla tomten tänk på oss i tidsnöd.

Aldrig har en sådan tystnad utbrett sig i butiken. Det var som om bröderna Bronet hade bett om största möjliga tystnad. Vi satt som ljus och koncentrerade oss med krokningsnålen i ett stadigt tag i handen. Annika gav oss en bakgrund till krokningen och berättade lite kring tekniken men rätt snart kastade vi oss ut i det okända. Vi tränade på startvarven, enkla maskor, vävmaskor, aviga maskor, stickmaskor och bikupemönster. Utöver det så hann vi lära oss minska och öka. Vi jämförde hur ytorna såg ut beroende på garn. Jag virkade i ett tjockt bomullsgarn, Britt-Marie i ett bandgarn, Anita i ett tunt ullgarn, Catthis i ett melerat bomullsgarn, Lotta i ett mellantjockt ullgarn. Krokningen blev helt olika beroende på garn och nålstorlek. Intressant att se.







Vi räknade maskor och det lät som börskurserna runt om i världen, för maskantalet gick upp och ner som en börskurva. Jag var länge tradig och läg på oförändrat maskantal men tog mig på slutet och tappade bort två maskor under mitt bikupemönster. Skönt att komma med i klubben liksom.

Fotografen var slarvig igår... och Annika kom inte med på bild. Ber om ursäkt!

onsdag 10 november 2010

Det drar ihop sig

Imorgon är det dags för krokningskurs. Annika håller på att försiktigt ta sig ner från Stockholm i vintervädret. Vi har några platser kvar så det finns möjlighet att anmäla sig ända fram till kursstart. Välkomna!

På lördag är det dragning i utlottningen av KNITBAG's fantastiska väska Organisatör. Kl 14 kommer jag att ha en övervakad dragning och ni som är nyfikna kan droppa in precis före stängning så drar jag en vinnare. Undrar vem det blir??

Under veckan så testade jag en idé på några av er som har lotter i dragningen och det var att vi skulle ha ett litet jippo i butiken på lördag. Det kändes som om Mia och jag var nog för sent ute. Det blir istället glögg och pepparkaksdag med visning av KNITBAG's sortiment den 4 dec mellan 12 och 14. Tant Thea och KNITBAG firar denna premiär med att ge 20% på hela KNITBAG-sortimentet under den dagen.

Håller ni på med julklappsförberedelser? Vad sägs om att ge manliga familjemedlemmar ett varmt och mjukt heltäckande plagg? En kund ville glädja oss lite och kom in med tidningurklippet. Danska läsare känner igen männen som Rasmus Botoft och Martin Buch och de virkade dräkterna gjordes till en teaterföreställning av Hanne Mörup. För den hugade - sikta på virknål 6 och rätt grovt garn så hinner tomten få med paketet på julafton. Ber om ursäkt för den gryniga scanningen.



Vår nya hörna är proppfull med Tynn Alpakka. 32 färger kom in i förra veckan! Och kvaliteten är underbar!
Se och njut!



Vi har även hittat fantastiska sjalnålar!Vad sägs? Samtliga är handgjorda.


Jag har även klar med den mössa som vi hade en beställning på. Det gick åt lite mer än ett nystan Silenzio och exakt ett nystan Renew från Rowan. Jag använde 12mm stickor i den uppvikta kanten och 9mm på resten. Mjuk och ändå stadig. Precis som kunden beställt. Tror hon kommer in idag och hämtar. Jag kommer att hålla tummarna för att hon blir nöjd.


torsdag 4 november 2010

Stillhet gav resultat

Äntligen är min höstfärgade sjal klar! Garnet vann jag hos Solfjädern för snart ett år sedan och sjalen påbörjades under skidresan i mars då mitt knä blev riktigt kasst och nu när jag var tvingad att sitta i stillhet ett par dagar efter knäoperationen så fick jag ihop så många sticktimmar att de sista metrarna, av de totalt 1200m garn, blev uppstickade. Halvvägs in i projektet ändrade jag mig om mönstret och strök Ishbel och gjorde istället ett "feather and fan" i kanten. Kanten blev bred. I oblockat skick faktiskt 25cm så jag tror nog att efter blockning har den blivit upp emot 30-35cm. Riktigt fin och passar så fantastiskt bra just nu med de höstfärger vi har utanför fönsterna i Skåne.


En annan sjal som ligger och väntar på blockning är en som Catthis stickat. Hon har inget kattsäkert utrymme så blockning görs hemma hon mig och då tar det tid för det mesta. Just nu har jag inte koll på vad sjalen heter men den är gjord i Malabrigo Lace i färgen Apple green. Vilken energi i den färgen.



Sedan kan jag berätta att julskyltningströjan är klar. Helnöjd! Ni som är nyfikna får invänta december innan er nyfikenhet blir stillad ;)

Nu är det andra projekt på gång. Har lite idéer om julskyltningen och vill därför hinna slutföra flera små stickprojekt. Ett eller ett par innehåller filtning och om jag är riktigt flink så skall några vänner på första provexemplaret på lördag. Jag får väl antagligen sätta in luft avfuktaren i torkrummet för att alstret skall hinna torka tills dess.

Igår hann jag sticka hälften på en beställningsmössa. Har lovat kunden att den skulle vara klar inom en vecka och nu har jag helgen på mig. Det var en kvinna som blev så förtjust i den lila mössan vi stickat upp i Rowan Drift men ville ha en i grått istället. Efter att ha plockat lite i garnhyllorna bestämde hon sig för en  tråd av Rowan Renew och en tråd av Schachenmayr Silenzio. Lite provstickande och omräknande med ny garnkonstellation krävdes men nu ser mössan riktigt trevlig ut. Dock kommer jag att utesluta dödskalleknappen och sätta en knapp mer passande för ägarinnan. Tror det är ett bra beslut.

Jag har inte riktigt hunnit med att rapportera om allt nytt som kommit in till butiken på sista tiden. En av nyheterna är att vi numera har Addi´s rundstickor. Hitintills i längderna 60cm och 80cm. Jag vet att det är favoritstickorna för många så nu har ni möjlighet att köpa dem hos Tant Thea!

Igår var veckotidningen inne och hämtade mina muddar för fotografering! Oj så stolt jag var. Troligen kommer de att publiceras i februari. Dessutom lånade samma veckotidning en kofta som jag stickat upp tidigare. Man hade plåtat med garnleverantörens kofta men var inte nöjd med fotoresultatet och så visste man att jag hade koftan och frågade mycket försynt om man kunde få låna Tant Theas kofta under en eftermiddag. Ingen tvekan. Bara kul!

Ikväll är det ett fullsatt stickcafé men det kommer att vara hårda pix. Klockan 20 kör jag ut alla kära stickerskor. Då sitter nämligen maken, hans kompanjon och dennes fru och väntar på mig på en trevlig restaurang i stan och jag tänker inte sumpa en sekund av en trevlig stund i deras sällskap med ett glas gott vin i handen. Är hon så begiven på vin, kan man undra? Nej då så illa är det inte men medicineringen i samband med knäoperationen innebar absolut alkoholförbud under det dygn jag tog de starka värktabletterna och sedan ytterligare 3 dygn! Alltså god mat under helgen men inte en droppe vin. Innan jag hade total koll på FASS så förkortade jag ätandet av den starka medicinen med hopp om att ta ett glas rött till söndagsmiddagen, men tji fick jag.