söndag 4 oktober 2009

Före stormenEfter att ha sett äldste sonens studentlag FC Innerstan ta hem Östgötacupen så ställde vi kosan mot mina föräldrars sommarstuga i Närke. Hösten visade sig från sin allra bästa sida i fredags och jag kunde inte låta bli att fotografera hur Skagern kan se ut en vacker höstdag.

Syftet med den korta vistelsen i torpet var helt enkelt att stänga det inför vintern. Nu fick vi nog en av de vackraste höstdagarna man kan tänka sig som ackompanjemang till plockandet och städandet.Älgarna hade inte ätit upp alla äpplena så vi tog hand om några lådor fulla som pappa skall göra must av. Den brukar smaka smaskens. Av morötterna som vi plockade upp så antar jag att det blir morotsmarmelad och av de gröna tomaterna blir det insyltatde gröna tomater. Mums!

För er som inte är lyckliga innehavare av den klassiska receptboken MAT i vardagslag av Floderus-Ljunggren (Bonniers förlag på 60-talet) så bjuder jag här på ett recept.Morotsmarmelad 1,5 lit


1,5 kg morötter
3 st citroner
1-1,2 kg strösocker
vatten


1) Morötterna skrapas och skäres i bitar och kokas mjuka.
2) Mal morötterna eller pressa dem genom potatispress. och koka dem med sockret i 30-40 minuter.
3) Tillsätt till sist rivet citronskal och citronsaften från de tre citronerna.
4) Fyll på burkar eller i plastpåsar och förvara marmeladen i frys.


OBS! Marmeladen är inte konserverad så att den klara förvaring i matkällare. Kräver frysförvaring!


Idag när vi åter var hemma igen så fick jag ett par timmar helt för mig själv. Dem använde jag till att färdigställa min löskrage. Med en vind som viner idag så kommer löskragen snart att vara invigd. Köpte ett par stora knappar på Irmas hus i Malmö härom dagen för att hålla ihop den. Tycker att det funkar fint.


1 kommentar:

  1. Hallå där! Detta har du inte berättat nåt om. Kul att se dina projekt, den här blå löskragen är ju toppenfin!

    SvaraRadera