lördag 27 februari 2010

Theas son och sonhustru besöker butiken

Idag kom mina föräldrar för första gången till butiken. Pappa har gått och väntat på att vädret skulle bli bättre så att han, mamma och skylten skulle kunna ta sig till Helsingborg. Idag så kändes väglaget så bra att de kunde ge sig ut på en runda. Förra helgen var min bror på tjänsteresa så även för honom var det premiärbesök idag. Jag var så stolt när jag kunde visa dem runt! Pappa hade allt en liten tår i ögat när han såg sin mor Teresia (Thea) i en guldram på väggen. Både mamma och pappa gick runt och klämde och kände och ställde massor av frågor kring nystan och härvor.


Skylten såg jättefin ut och nu skall bara plastkassestickningen apteras i ramen. Antagligen blir det något av det första jag gör på måndag, i alla fall om jag känner mig själv rätt ;)


Igår fick jag äntligen igång min egen stickning. Håller på att göra mönstret till möbiussjalen i en grön nyans från Aade Lõng. Tror att jag skall gå över till Kureyon sock i Noro på ytterkanten. Jag hade en kulör i butiken som var super intill det gröna ullgarnet. Eftersom jag inte kunde slita mig från curlingfinalen inatt så hann jag faktiskt en bra bit på sjalen. Den ser så läcker ut i nyansen!


Jag tror att jag tidigare skrivit om att vi inte haft någon fungerande kyl i butiken. Den gick nämligen sönder i samband med att tidigare hyresgäst frostade ut den. Efter att ha haft två karlar som tittat på det ickefungerande skåpet så kom igår två hantverkare och ett nytt kylskåp. Nu var det givetvis så att skåpet inte hade samma mått som det andra, för det är en specialmodell som ingår i ett trinett (litet litet pentry). Nya skåpet var betydligt högre och gick alltså inte att trycka in under diskbänken hur gärna man än ville. Hantverkarna hade fått två instruktioner, antingen skulle skåpet placeras på ordinarie plats eller om det inte gick så skulle det placeras någon annanstans. Ok. Febrilt letande efter alternativ plats utbröt. De hade idéer om att placera det i mitt städskåp! När jag sa att städskåpet behövdes för dammsugare och fällstolar, så kom de på den smarta idén att sätta kylen överst i skåpet så skulle det andra kunna stoppas in under...... De tom tittade in på toaletten om skåpet skulle kunna ställas där. Jag stod på mig och sa att det var uteslutet att ha dels ett utrangerat kylskåp som bara tog plats och dels att sno någon enda kvadratdecimeter av det mycket begränsade utrymme som vi har för att förvara garnlagret på. Hantverkarna hade sina order och därför fick skåpet lämnas omonterat. Sista ordet är inte sagt än. Nästa vecka fortsätter följetongen, men jag kommer inte att ge mig. Min envishet hänger ihop med min hårfärg...


http://www.tantthea.se/ är uppdaterad för den 25:e mars kör vi igång med stickcafé. Många kunder har frågat både om det och om kurser. Allt kommer att läggas ut på hemsidan. Håll utkik!
Andra trevliga nyheter är att vi fått in Fair trade-garn från Manos del Uruguay och Hummingbird från Artesano. Dessa hittar ni också på hemsidan. Njut!

torsdag 25 februari 2010

Stickkurs nummer två och skyltförberedelser

Ikväll har jag börjat med stickningen som skall sitta i gatuprataren /skyltet. Det blev en slaktad hemtexpåse och en ICA-påse som omvandlades till stickning. Idén fick jag ur en bokpresent på invigningen. Boken heter Ny stickning och i den hittade jag en väska gjord av plastkassar. Tänkte att det skulle vara en stor fördel att inte ha ett riktigt garn som blir blött och fuktigt i regnväder. Denna plaststickning han man ju rista torr och sedan flytta in skylten utan att golver riskerar bli alldeles förstört eller att det skall lukta muggigt i lokalen efter en helg.


På garnfronten har det strulat med leveransen av "Fair trade" från Artesano och Manos del Uruguay. Leveransadressen var Möllegården och Schenker hade haft svårt att lista ut att det var Möllegränden. Imorgon skall lastbilen i alla fall stanna utanför vår dörr.

På tre dagar sålde vi slut på den fantastiskt mjuka Eco-alpakan i mörkt gråbrun men vi har redan gjort en ny beställning och det förväntas in på måndag eller tisdag. Kul att ni också tyckte att det var underbart i kvalitén!
Ett annat garn som bara försvann ut ur affären var Colinettes Jitterbug i färgen Jewel. Malin kom in och visade hur garnet såg ut på de strumpor hon påbörjat och det var verkligen en fantastiskt färgcollage. Vi har tre kulörer till för den som känner sig sugen.

Även idag lyste en flitens lampa i butiken. Alice och Klara kom tillbaka och fortsatte med sina halsdukar och Martina hann lära sig båda räta och aviga i sitt arbete med en Åremössa.
Både Catthis och jag skulle glädja oss mycket om alla tjejerna som gått kurs kommer in framöver så att vi får se deras framsteg. De var alla så oerhört snabblärda att det var en fröjd.
Vi har gärna lite flinka fingrar som sällskap i butiken. Det finns alltid en stol över för handarbete hos oss.



tisdag 23 februari 2010

Den unga generationen gör entré hos Tant Thea

Idag lyste flitens lampa hos Tant Thea. Fem tjejer lärde sig sticka i butiken. Det var en ren fröjd att lära ut upplägg och räta maskor. Under två timmar var de djupt koncentrerade på stickor och eventuellt tappade maskor. De valde att sticka halsdukar eller mössor i Eskimogarn eller Åregarn. Med lite stickdokumentations, påbörjad stickning och extra garnnystan begav de sig iväg efter väl utfört arbete och nu får vi se vem som först återvänder. De är lovade all fortsatt hjälp och stöd och jag hoppas verkligen att vi får se dem igen. Ojoj så kul det var med så intresserade tjejer. Nu får ni akta er mammor för de var snabba att lära sig!!´Tack tjejer för en jättetrevlig eftermiddag!




OS-mössan fortsätter att vara i ropet. Har redan fått beställa virknålar i både stl 7 & 8mm. Många kunder väljer att göra den i andra färger när nu det inte går att få fram orginalfärgerna. Vi har fortfarande Eskimo i ganska många färger och det känns skönt.


Idag har vi även beställt lite fler mönster som passar till Juvelgarnet. De kommer säkert in om ett par dagar.


Nu skall jag alldeles snart sätta mig i soffan och börja göra mönstret på möbiussjalen i det Estländska garnet. Flera kunder har frågat efter det. Och nu känner jag att mina fötter skulle må bra av att hamna lite högt en stund. En god kopp Kusmi Tchae-te och lite tv blir nog lagom.

måndag 22 februari 2010

Nu rullar det på!



Även idag hade vi bra tillströmning av kunder. En del råkar bara gå förbi och ser våra fönster och måste bara komma in och titta, andra har hört om oss från vänner och bekanta men ett faktum är att alla strör positiva ord över oss.


Många berättar att de har följt Tant Theas resa och är mycket uppdaterade på vad som hänt. Tänk vad man kan åstadkomma genom bloggvärlden.



Idag fanns lite andhämtningstid för att komplettera artikelregistret med det som vi märkte fattades i lördags. Sedan skall jag villigt erkänna att jag upptäckt vissa brister i stickutbudet. Jag skall komplettera så snart det går. Jag behöver tunnare utbytbara spetsar i Knitpro och även fler tunna strumpstickor. Nästa nöt att knäcka är att få tag i virknålar 8mm. Finns antagligen inte att få tag i efter de här skidframgångarna.



När den värsta pressen och stressen släppt så är det helt klart så att tröttheten gör sig påmind. Lade en stor del av gårdagen på bokföring och ändå har jag lite kvar.



Nu efter att precis ha sett Kalla och Haag ta OS-silver så kommer jag att ramla i säng och sova som en stock. Imorgon är det dags för nya roliga tag.

Tack för alla fantastiska blommor som jag fått! Känns som om man tog studenten igen!

Vi hörs

lördag 20 februari 2010

Tusen tack till alla er som gjorde Tant Theas dag till en fantastisk dag!

Dagen har varit fantastisk! Redan före kl 11 förstod vi att vi hade de första kunderna utanför dörrarna. Vi kunde förstås inte se dem eftersom vi bestämt oss för att inte riva ner "förlåten" förrän precis på utsatt öppningstid.










Mellan 11 och 14 var butiken i princip full av fantastiska, positiva kunder. Vi fick massor av underbara kommentarer kring sortiment och lokal och det gladde oss enormt. Tyvärr var vi inte riktigt så förberedda på efterfrågan på Sverigemössan och dess garn. Vi kunde lösa lite av det med alternativet att använda dubbelt Juvelgarn, men virknålarna i storlek 8 tog helt slut. Det mesta fungerade med kassasystemet. Dock kan jag erkänna att trots att jag prickat för alla artiklar som registrerade så stötte vi på några som inte fanns inlagda med streckkod. Efterhand som dagen gick så blev Catthis och jag snabbare och snabbare och kassahanteringen kunde flyta på.


Mellan 14 och 16 hade jag bjudit in vänner, släkt och tidigare kollegor till mingel i butiken och jag ljuger inte om jag säger att butiken var smockfull. Tack alla vänner som tagit sig tid att komma från Kristianstad, Malmö, Lund, Landskrona och alla andra ställen. Ett tag log jag så mycket och var så glad att jag fick riktig kramp i musklerna i nacken.


Kristina (Queen mudd) var underbar när hon stöttade oss och visade lite alster och gav tips. Själv har jag förstått att framöver gäller det att skriva upp hur man stickar sina grejor. Fick idag förfrågan på beskrivning på min möbiussjal, så det får jag ta tag i och nedteckna. Jättekul med positiv respons!


Efter minglet så hade vi några kompisar som följde med hem till oss och nu har vi precis ätit lite och suttit och snackat gamla minnen och på något sätt så var det skönt att tänka på något annat än garner under en stund.


Tack alla kära vänner för de fantastiska presenter jag fick. Imorgon skall jag ner och titta till och ta hand om alla tjusiga blommor. Få butiker kan skylta med sådan blomsterprakt. Nu är det nog risk att man förknippar Tant Thea med blomsterkreationer ett tag framöver :) Anna-Karin tog en massa foto och jag kommer att lägga ut några senare i veckan. Tack för hjälpen med kameran!


Har precis gråtit några glädjetårar över Sveriges framgång med guld och brons i skidor och nu skall jag alldeles snart ge mina nära och kära en stor kram och tack för allt stöd! Därefter blir det Törnrosa-sömn inatt.

Nu finns vi även med lite gratisreklam om våra sportlovsaktiviteter på HD´s läsarsidor http://hd.se/helsingborg/2010/02/19/testa-stickkurs-som-hos-tant-thea/
Catthis, det här gjorde vi bra! Tack för boken!

fredag 19 februari 2010

Imorgon smäller det!

Har precis kommit hem och är helt utpumpad. Det är så många grejor som man behöver ha i huvudet och komma ihåg. Kommer alldeles snart att krypa till kojs och hoppas få en riktig god natts sömn.

Dagen har rullat på med idriftsättning av kassasystemet i skarpt läge och det gick smärtfritt. Däremot var inte killen som haft hand om kortläsaruppkopplingen i tjänst idag och ända fram till kl 16 så var det ytterst oklart om kortbetalning skulle vara möjlig imorgon. Tack vare en mycket serviceminded supportperson så har vi testat en betalning på 1kr och allt gick bra. Pengarna landade på mitt konto på Samport.

En leverans dök upp idag men tyvärr fattas vi ett par godsaker. Ringde säljaren och han gav mig besked på att allt skickades från England den 12:e. Jag hade hoppet uppe ända till klockan var 16.30 men då insåg jag att inga fler leveranser skulle komma. Tradigt! Resultatet blev att lite fick plockas om i hyllorna för att fylla ut tomrummen.

Seneftermiddagen och kvällen har helt ägnats åt registrering av de sista artiklarna i kassaregistret samt prismärkning av garnerna. Jag tror att det endast är ett enda garn som inte har fått sitt pris utsatt och det beror på att Dymo-märkaren behövde ny tryckfärg.

Nu säjer jag God Natt och hoppas att jag får se flera av er imorgon!

torsdag 18 februari 2010

Ojojoj - bara 2 dagar kvar!!

En liten Catthis-skapelse med Anja Pärsson, Björn Ferry och Charlotte Kalla i åtanke!



Precis hemkommen efter ett långt pass. Känslorna har svängt ifrån "full kontroll" över till "det här fixar vi aldrig" och tillbaka till "jodå, det kommer att gå bra".


Morgonen inleddes med att yngste sonen skjutsade mig, soppåsarna med garn, IKEA-inköpen och en massa lull-lull som jag samlat på mig, ner till butiken. Efter ett litet tag dök Catthis upp. Jag röjde wellpapp och plast och Catthis började plocka in bomullsgarner i hyllor, men alldeles snart kände vi att vi var tvungna att klippa upp soppåsarna och börja gräva i härvorna. Shit, vilken känsla! Det var "wow", "kolla in detta", "känn lukten här" och "vilken färg"!!!!


Skulle gärna velat ha en beteendevetare som hade iakttagit oss idag, för vi lyckades verkligen undvika att ta tag i att plocka in de sista vanliga garnerna. Vi hittade på allt annat. Idag tog vi riktigt lunch och under den lilla promenade så hittade jag rekvisita till skyltningen. Stack genast iväg och handlade. Sedan blev vi så rysligt kreativa. Då var vi helt plötsligt inne på finliret. Vi var helt fokuserade på skyltning under ett tag. Efter ett tag så kändes det trots allt som om vi borde göra färdigt det där andra som liksom aldrig kom överst på prioriteringen. Sagt och gjort!


När Catthis stuckit för dagen så kom en väninna till mig. Egentligen så är hon ansvarig för att det gått som det gjort, för det var hon som köpte det där garnet till mig i augusti som fick igång mitt stickintresse på högre växel. K hjälpte mig med att lava in de sista garnerna och att flytta om några andra lite i hyllorna. Hon assisterade även min elektriker när han drog de sista sladdarna.


Kändes som om jag inte bara kunde låta henne sitta på golvet utan på slutet fixade hon och jag lite snyggt till skylten.


Maken gjorde grovjobb idag, efter sitt vanliga jobb. Han handlade dricka och tilltugg till minglet som skall vara på lördag. Efter det så kom han och sonen ner till butiken och fixade med dator och alla andra lösa delar till kassasystemet. Trots att vi inte kunde slutföra installationen så känns det ändå som om det var bra att göra det första idag.


Ordförande i bostadsrättsföreningen som är hyresvärd, kom in för att kolla läget. Han gick runt rätt länge och min känsla var att han var nöjd. Det såg inbjudande och fräscht ut i butiken. Jag kände att det var viktigt för mig att de har förtroende för mig som hyresgäst och för vad jag vill uppnå.

Nu sist på kvällen så städade jag av hela lokalen. Och när jag snurrade runt och tittade på vad som vi har åstadkommit så är jag så stolt. Tänk att jag tog det här beslutet ändå! Fantastiskt!

Till min favoritcoach vill jag bara säga - Jag är snart där! Jag hoppar!

onsdag 17 februari 2010

3 dagar kvar - har fått ben-daller!

Igår undvek Björn Ferry att få bendaller men med mig är det sämre ställt. Tror inte jag skulle komma upp om jag gick ner i för djupt knäböj. Gjorde misstaget att ta MBT-skorna idag för jag var trött i fötter och tår och då brukar skorna hjälpa. Nu rullade dagen på och skorna blev på lite för länge. Och nu är jag rysligt trött i ben och rygg.

Nog med ömkligheter! Idag har uppackningen fortsatt. Fantastiska garnhärvor har fått en displayavdelning. Och olika garnkvaliteter har fått olika sektioner. Massor av tömda wellpapplådor är ivägkörda till tippen. Tack sonen för den hjälpen!

Vid lunch började jag efterlysa det svenska garnet. Fick tag i kundtjänst som hittar ordern (tagen någon gång i början av januari) där det klart och tydligt står leverans 15 februari. Beskedet till mig var att man inte börjat plocka den än eftersom man haft så oooootroligt mycket att göra! Jag undrade hur man kunde hantera en ny kund så! Jag hade ju varit ute i synnerligen god tid, eller hur? Efter att ha pratat med säljare och kundtjänst igen så är jag nu lovad leveransen på fredag och det blir ju verkligen "just in time". När Catthis och jag suttit och muttrat ett tag så tog vi faktisk beslutet att stryka en del i ordern för vi kände att vi hittat och köpt och faktiskt fått levererat bättre alternativ till det garnet. Så kan det gå om man inte är på hugget och får iväg varorna.

Vid fyra lämnade jag butiken och gjorde ett antal ärenden på stan. Banken behövde ha ett papper signerat, jag beställde växelkassa till på lördag. Jag misstänker att inte alla har jämna pengar. Det brukar i alla fall inte jag ha. Sedan gick jag vidare och lämnade tillbaka det lånade tangentbordet och köpte ett eget. Väl hemkommen så fanns postavier i brevlådan om att 30kg garn fanns att hämta på Rosens Spel och Tobak. Hela Estlandsleveransen hade hamnat där. Sonen följde med som lyfthjälp och innehavaren såg glad ut när vi befriat honom från två gigantiska sopsäckar som tog upp mer eller mindre hela hans paketlager.

Efter att ha lastat av säckarna och sonen så bar det av till Väla. Första stopp var på fotobutiken för en förstoring av farmor Thea och en guldram till det. Därefter hade jag glädjen av att snurra ett helt varv inne på IKEA. Jag hittade lite fler korgar och köpte lagerhyllan som var det egentliga ärendet.

Nu klockan nio har jag precis hunnit ta en kopp thé och nu ropar maken på mig om att vi måste skriva ihop inköpslista till minglet som jag bjudit in vänner till efter stängningsdags på lördag. Jag tror att jag gör klokast i att ta papper och penna och skriva listan.

Vi hörs!

tisdag 16 februari 2010

Nedräkningen fortsätter - 4 dagar kvar

Just hemkommen efter 13h arbetsdag och betänk att det varit roligt hela tiden. Nja, riktigt sant var det inte... sista IKEA-hyllan hade gärna fått vara självmonterande. När man skruvat och bankat ihop 4 så är man rätt nöjd. Men om jag räknar bort den och kanske även räknar bort den fjärde.... så har resten varit riktigt roligt.


Morgonen började ju med utbildning och kassasystemet känns kanon bra. Lätt att välja betalningssätt, lätt att parkera kvitto, lätt att plocka upp artiklar, det känns helt enkelt riktigt överskådligt och logiskt.


Efter utbildningspasset så tog vi oss ner till butiken. Maken och jag skruvade hyllor och Catthis gick lös på kartongerna. Nystan plockades in i hyllor och nystan plockade ut. Catthis så nöjd ut och Catthis backade och rynkade pannan. Vi diskuterade strategi och hade rätt lika uppfattning om synintrycken.

Jag beklagade mig för henne om att en av våra häftigare leveranser inte alls gjort ett så starkt intryck på mig vid upppackningen igår som jag trodde att det skulle göra. Idag när vi plockade fram ett par korgar som jag köpt och lade in garnerna där (och plasten var borta) så var färgerna helt annorlunda. Skitkul!


Efter lunch hade jag återbesök hos sjukgymnasten. Hon bara skrattade och log när jag berättade hur hennes ordination av små rörelser hade tagit bort värken på mindre än två dagar. Tänk att en bra hållning och minimering av "gamnacke" kan göra sådan skillnad. Jag lovade att fortsätta tänka på vad hon lärt mig och sedan blev jag utsläppt och kunde återvända till butiken.


När jag kom tillbaka hade Catthis packat upp ännu mer. Hon fullkomligt lyste av lycka över en vägg med härvor som hon hängt upp. Den är jag övertygad om att även ni kommer att gilla. Vi kom fram till att vi kunde använda de klädstänger som secondhandaffären haft och hänga härvorna över dem. Funkade utmärkt!


Senare på eftermiddagen kom min lille elektriker (ca 2m !). Idag har han satt upp strömskenorna och fixat dimmer och kopplat ihop de olika ljusen smart. Skylten är för sig, Spotlightsen för sig och sist men inte minst så har han fixat en allmänbelysning som jag kan ha som nattbelysning. Nu återstår ett el-pass och det är för att dra strömmen till skenorna men vi fattas fortfarande ett par kopplingar. De skall komma imorgon eller på torsdag.


Just nu känner jag mig rätt hoppfull. Det känns som om fredagen kan bli hyffsat lugn från stora jobb i butiken. Den dagen vill jag helst av allt använda till finlir kring inredning, se till att få igång kassasystemet på plats i butiken och att lägga in de sista artiklarna. Idag kom tex garnet från Wales, idag kom även lingarn, imorgon kommer troligen garn från Estland, England och troligen även en svenskleverans.


Nu när klockan är 21.30 så är Tant Thea rätt tiltad i pallet, som vi skåningar säger och nu kommer hon att sjunka ner i ett soffhörn och kolla på den märkliga start som ACO hade i masstarten på skidskyttet. Sonen har beskrivit det men jag vet inte hur bra jag lyssnade. God natt!

måndag 15 februari 2010

Tant Thea räknar ner - 5 dagar kvar!

Klockan 8 i morse fick jag nycklarna till butiken. Maken frågade mig hur det kändes och jag kan nog erkänna att det var en overklig känsla. Jag var så glad när jag snurrade runt och kollade in en tom lokal, inte en secondhandplagg som skymde sikten. Ja! Lokalen kommer att bli jättebra. Det kommer att finnas gott med golvyta och plats att röra sig på. Härligt! Nu skall bara kylskåpet repareras och lite gummilister skall på plats kring skyltfönsterna. Hyresvärden låt positiv så jag hoppas att det blir ordnat snart.



Vi hade fyllt bilen med löst plock och jag stannade kvar eftersom jag visste att det skulle dyka upp ett par leveranser idag. Maken tog ett varv till och stack sedan till sitt jobb. Jag tillbringade dagen med att kvittera 5 leveranser. Plocka ur och kolla mot fraktsedlar. Sedan demonterade jag de provrum som funnits i secondhandaffären, monterade Ikeabord, plockade upp mönstertidningar och broschyrer. Ett tag satt jag faktiskt och stickade men sen tog garnet slut. Kl 16 kom maken och elektrikern och då kom arbetet riktigt igång. Dagens eljobb var att få upp belysningen i skyltfönsterna. Tänk att fem vanliga 3-spotslampa för 99kr per styck från IKEA kan bli så bra! Nu lyser det upp ordentligt!



Maken och en kompis körde ner alla garnlådor och IKEA-paket. Efter det hann jag och maken skruva ihop en Expedithylla innan vi var ganska möra och drog oss hemåt. Nu har vi njutit av att se lite Kalla och OS-guld och frågan är om jag inte tullar på boxen med rödvin och firar med ett glas framför TV:n.



Imorgon skall Catthis och jag få en genomgång av kassasystemet direkt på morgonen. Därefter bär det ner till butiken igen. Fler leveranser väntas och ett säljarbesök för att montera sticksnurra och hänga upp stickor.

söndag 14 februari 2010

Tant Thea räknar ner - 6


Precis just nu är maken iväg och försöker skriva ut denna bild i stort format. Den skall klistras upp i skyltfönsterna imorgon och förhoppningsvis locka förbipasserande att ta en titt in i affären framöver. Vi är dock lite osäkra hur stort han kan dra upp den i format för loggan har en speciell font som han inte har på sin dator på jobbet och därför har jag sparat ner hela bilden som en pdf. Skall bli spännande att se när han kommer hem.
Igår teståts lammgrytan. Det var ett recept ut "Med Butler i köket" från Legendas förlag. Kompisarna som åt den igår kom speciellt in till maken och mig och tackade för maten och berömde receptet. Det ni! Tänkte faktiskt bjuda på receptet här:
1 kg benfri lammbringa (vi hade lammstek)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3dl yoghurt
2 msk tomatpuré
2 kardemummor
1 tsk ingefära mald
1 tsk kanel (jag tog hel kanel)
1/2 tsk chilipulver
salt
margarin

* Skär köttet i bitar. Skala och finhacka löken och vitlöken. Krossa nejlikor och kardemumma.

* Fräs lök och vitlök. Rör om väl. Skall inte brynas.

* Rör i tomatpuré och alla kryddorna. Slå i youghurt. Tillsätt 1,5 tsk salt.

* Bryn köttet och lägg över i grytan med yoghurtblaningen.

* Rör om i grytan och slå på så mycket vatten att det precis täcker köttet.

* Låt det sakta sjuda i 1,5 timme. Smaka av. Servera med ris.

Det blev inte pensionärs middag mitt på dagen igår. Vi tyckte allihop att vädret var för osäkert för att de skulle köra hit och eftersom alla inblandade kunde skjuta på det en dag så blev det söndagsmiddag av det istället.

Pappa hade med sig den halvfärdiga skylten och den ser verkligen ut att bli bra. Nu skall den limmas ihop och målas svart. Nästa gång vi träffas har han gjort det också. Nyfikenheten på hemsidan och bloggen från hans sida har varit stor, speciellt eftersom att hans bror som faktiskt har dator, inte har lyckats hitta varesig hemsidan eller bloggen och därmed inte kunna beskriva för pappa. Så idag har han suttit och "rullat" fram och tillbaka både i blogg och mellan knapparna på hemsidan. Gissa om han var glad för över att ha läst det. Det är min pappas premiärbesök i internet världen!

Nu ikväll skall jag sticka lite till. Håller på med en grej som jag så gärna vill ha klar till invigningen men jag undrar om jag hinner bli klar. Håll tummarna för mig!!!!

När jag är klar med detta inlägg så skall jag betala pengarna för övertaget av hyreskontraktet och sedan är jag/vi redo för stora dagen imorgon. Det blir en liten flyttrunda på morgonen, sedan skall jag befinna mig större delen av dagen i butikslokalen för jag får ett par leveranser. Och vid 15.30 då drar stora flyttningen igång. Vi siktar på att i princip kunna ta ner allt till butiken och att det ändå skall finnas plats för elektrikern att skruva i taket.

Nu kom maken hem. Han kunde skriva ut på A1 och det ser jättebra ut. Upptäcker bara att det inte någonstans står att Tant Thea är en garnaffär och yngste sonen skrattade glatt och sa att med tanke på att butiken ligger nära en affär som har ett sortiment i den erotiska nischen så tyckte han att Tant Thea-lappen var kul. Han tyckte man kunde associera fritt till att sortimentet var "fräscht, frestande, personligt utvalt och unikt". Maken var då väldigt snabb med att kommentera att man även kunde associera fritt till "sportlovsaktiviteter".... Imorgon får jag nog klistra dit lite garn på lapparna så att jag ger någon mer ledtråd till vad Tant Thea har för sig bakom den bruna förlåten :)

fredag 12 februari 2010

I grevens tid..

Hujeda-mig! Dagen har varit en pärs utan like. Mer eller mindre hela dagen har gått åt till att få streckkodsläsaren till kassasystemet att funka. Jag är numera specialist på PS2 ingångar, DIN-kopplingar mm. Det kassasystem som jag köpt innehöll ju en streckkodsläsare men man hade aldrig använt den i butiken. När jag och maken kopplade in scannern, tangentbord, mus, kvittoskrivare, kortläsare så ville helt enkelt inte scannern läsa av några streckkoder. Nu är jag hyfsat snabb på att slå in siffror så artiklarna som är registrerade hade nog gått marginellt snabbare att få in om scannern funkade. Den störst oron är att någon siffra är fel inslagen av mig.

Efter tre samtal till supporten på kassasystemet så kom man fram till att tangenbordet var för modernt. Jag var tvungen att ha en PS2-koppling och den skulle dessutom kopplas in på scannerns kabel. För att kunna göra denna påkoppling så fattades en mellandel till kabeln och den bestämde jag mig för att hitta i gästrummet som ju hyser allt löst plock utom alla mina garnlådor. Helt otroligt men jag hittade sladdsnutten (fy så får man nog inte uttrycka sig) och nu efter att ha varit iväg och lånat ett tangentbord modell Ä och bootat om datorn så visp går det att scanna streckkoder. Skall jag avslöja vad första artikeln var?? Knit Pro Strumpstickor 10cm 3mm Symphonie wood! Det gick så bra att jag scannade dom ett par gånger till :)

Maken är numera proffs på Knit Pro. Han hjälpte mig igår när alla artiklarna skulle in i artikelregistret. Till slut hade han koll på olika stickor och virknålar. Han sorterade i tjocklekar och hade sig. Vid 21.30 var sista artikeln inne och vi slötittade lite på TV.

Lyckan var stor när jag var hos sjukgymnasten igår. Hon hittade ingen inflammation eller liknande i min axel utan trodde att allt strålade ut från nacken (har ju varit lite stel). Hon gav mig ett par övningar och redan på eftermiddagen kändes det lite bättre. Nu skall jag alldeles strax göra övningarna igen för nu när det börjar brännas så finns inte utrymme för skavanker.

Som om vi inte hade tillräckligt med lådor hemma så kom ytterligare en idag. Full med underbara garner och färger. Jag säger som Catthis sagt i sin blogg: "Garn är som kalorifritt godis". Snart skall provsmakningen vara igång.

Nästa vecka funderar jag på att släppa lite info kring sortimentet. Om tiden räcker till, vill säga. På måndag skall jag vara i butiken kl 8 för övertag. Sedan börjar vi inte köra grejor förrän vid 15.30 då makens möten är över och samtidigt kommer elektrikern och börja koppla in skenor och spottar. Därefter finns det nog bara ett läge och det är "full rulle".

Idag fyller yngste sonen 20 år. Storebror kunde inte komma ner från Linköping denna helgen så vi blir bara tre ikväll. Imorgon däremot kommer min bror, mina och maken föräldrar samt lite kompisar och strax skall 4kg lammkött förvandlas till en god gryta.

Är lite orolig för pensionärernas bilkörning från Hässleholm. Det skall ju snöa, men min pappa vill tvunget köra. Han har nämligen alla delar klara till skylten och innan han sätter ihop så vill han kolla att det blev som jag tänkt mig. Han är bara fantastisk! Hoppas vädret lättar till middagstid imorgon.

onsdag 10 februari 2010

Julafton varje dag

10 dagar kvar till öppnandet av Tant Thea!



Nu händer det mycket varje dag. Idag har två omgångar med garn kommit! Det känns som julafton varje dag när man sprätter paket och öppnar och tittar och känner och luktar! Ljuvligt!

Dock krånglar det lite med Posten och dagens ena leverans var låda nr 2, 3 och 4 av 5 som skulle komma från en och samma leverantör. Det blir lite knepigt när leveransen blir utspridd över minst 3 dagar som var och en kräver att jag är hemma just då när postmannen ringer på dörren. Ingen föravisering här inte. När väl butiken är öppen kommer det ju att rulla på mycket bättre. Problemet är ju så länge jag leker lagerhus hemma.

Maken har varit heroisk igår och idag. Han kommer hem från jobb och sedan langar han garnpåsar till mig som jag registrerar i kassasystemet. Tom idag är 271 artiklar (varav 90 är stickor och virknålar) registrerade, vilket innebär 181 nyanser i olika kvaliteter. Och då återstår 214 till!! Tyvärr har jag nog dragit på mig en inflammation i vänster axel under senaste veckan och maken vill att jag skall kunna klara av det roliga i nästa vecka med att plocka in allt i hyllorna. Därför avlastar han mig så mycket det går samt tjatar på mig att boka in sjukgymnastik. Imorgon blir det behandling!

Idag har jag kollat med sista leverantörerna och det ser ut som om i princip allt kommer att ha anlänt till öppningsdagen. Vilken tur att jag började i så god tid.

Igår var det faktiskt lite kul när Catthis och jag hade besök av den siste garnleverantören. För det första hade han ett alldeles för intressant sortiment för att ha honom sist. Detta kommer antagligen att leda till att jag kommer att snurra runt lite på sortimentet framöver och det kan bli suveränt till sist. Strunt i det just nu. Det som var kul var hans reaktion när den fd planeringschefen vecklade ut sitt stora översiktsschema över garnkvaliteter och sticktjocklekar. Garnleverantören gapade och sa till sist att det var nog första gången han sålt in garner där någon hade gått så strukturerat till väga. Nu måste ni förlåta mig om jag trampar någon på tårna. Han har ju givetvis inte träffat alla garnbutiksinnehavare och jag är givetvis inte den första men den första som så bokstavligt vecklade ut planen och bockade av tomma sortimentsytor. Jag skrattade glatt och sa att någon nytta skall man väl ha av sina år inom planering och logistik....

Idag har jag lagt till en sida med information på engelska på hemsidan. Man vet ju aldrig om det finns turister som letar garn i stan.

Ha det bra och sköt om er. Nu tar Tant Thea kväll!

måndag 8 februari 2010

Tant Thea jublar: Första nybörjarkursen inbokad!

Glädjen var stor när jag igår fick bekräftat att jag kör en nybörjarkurs i stickning på 2x2h vecka 9 och 11. Det var gamla kollegor som hört ryktet om min affär och som ville göra något kul tillsammans. Just nu bollar vi lite mer detaljer men datum är fastslagna. Jag är såååååå glad!


Nästan lika glädjande var att jag idag fick mitt registreringsnummer för inlösen via kortterminalen. Nu har jag fixat allt som jag kan för att betalningar skall kunna ske på invigningsdagen.


Gårdagen var en transportdag. Maken och jag körde till Hässleholm och hämtade 3xbord. Vi lyckades även hitta en trappstege som stod oanvänd. Jag misstänker att jag kan ha nytta av den i butiken. Vi tog en kopp kaffe med min mamma och pappa och samtidigt försökte jag rita upp en trottoarskylt som jag önskar att pappa kan och vill tillverka. Tänker mig en enkel ram med medar där två stickor är inskjutna genom ramen och möts inne i mitten och där mittytan i ramen skall vara en gles stickning som jag skall aptera på de där två stickorna. Bara pappa nu kan få ihop stallaget. Vi hittade virke till ram och jag hittade rundstav till stickorna och till sist hittade jag även trähjul som kan bli ändarna på stickorna. Pappa var lite osäker men jag är nästan helt säker på att om ett par dagar så är det klart. Vad tror ni? Kunde inte det vara en fräck reklamskylt?


Idag har jag handlat, lastat, fraktat, lastat ur och burit in. Det började med att jag hämtade stämplarna. Fortsatte med inköp av papperpåsar, kassar, silkespapper, presentband och celofan. Sedan övergick det i tyngre grejor och då var det IKEA som gällde. Det blev 10 st klaffstolar, ett höj och sänkbart bord för dator (leta beskrivningar på internet) och skrivare, hög stol som passar till bordet, gardinstänger för att kunna hänga garnhärvor på. Sista rundan var till MAXI där jag inhandlade vattenkokare, kaffebryggare, skurhink, golvmopp, sopset, toapapper, diskmedel ....... Huset börjar mer och mer bli en lagerlokal. På något sätt måste detta döljas till på lördag. Yngste sonen fyller 20 år och vi skall ha gäster. Inte skall väl alla vara förvisade till källaren bara för att jag har placerat ut lådor och grejor i halva huset. Något måste ske. Joe Labero kanske?


Nu är jag helt mör men har ändå haft energi till att göra en jättehäftig garnbeställning från Wales! Ni skall få se! Hoppas att allt kommer och att det hinner hit i tid.


Imorgon väntar den sista garnbeställningen! Sedan kan jag förhoppningsvis luta mig tillbaka och bara invänta leveranser.

lördag 6 februari 2010

Artikelregister byggs upp

Nu har det spännande arbetet med att bygga upp artikelregister och leverantörsregister börjat. Flera av er kanske tycker att det låter dö-trist men för mig med min bakgrund och som ju många år jobbat med implementationer av affärssystem, så gillar jag det här.

Drygt 80 artiklar är inlagda med artikelnummer, namn, streckkod, inköpspris, ut-pris mm.

De nästsista garnbeställningarna är gjorda och nu återstår en enda nämligen på tisdag. Min budget för garninköp håller hyfsat och det är jag tacksam för.

Igår köpte jag även in lite fler knappar. Jag valde både ut ett baby/barn-sortiment och adderade till på vuxensortimentet. Här återstår också lite beställningar av sjalpinnar mm på tisdag.

Igår var jag även nere i butikslokalen och satte upp ett par reklamlappar i fönsterna. Nu är det ju bara 8 dagar kvar till lokalen är min! En bekant till mig som är elektriker skall på måndag komma ner och kolla in de befintliga eldragningarna så att vi kan komplettera de skenor jag köpt med allt annat som behövs för att ha en effektiv belysning. Kanon!

Imorgon bär det av till Hässleholm. Jag tänker nämligen hämta ett Swedese furubord som min föräldrar har i sin källare och som skall få bli cafébord och uppställningsbord. Dessutom blev pappa överlycklig när jag tackade ja till ett par rullbord som han tillverkat och som tidigare inte funnit någon ägare. De kommer att bli jättebra som extrabord både för beskrivningar och korgar med extraerbjudande.

Idag har annars varit en dag med vanliga sociala åtaganden. Hjälpt en vän med flyttning och ikväll är vi bortbjudna och man slipper se garnlådor mm på några timmar. Skall bli skön avkoppling.

Tack alla söta läsare som ger mig så mycket positiv respons både i min Tant Thea mail och som kommentarer. Hoppas jag tillsammans med Catthis kan leva upp till förväntningarna som kommer att finnas på oss när väl portarna slår upp. Hoppas vi ses IRL!

onsdag 3 februari 2010

Tant Thea har kontroll på alla sina paket :)

Idag har det sista av de fellevererade paketen kunnat hämtas upp på postkontoret centralt i stan. En vänlig Sandra på posten logistik ringde och berättade att de hade förflyttat paketet från den affär där det felaktigt lämnats av och att det nu inte riskerade att åka tillbaka till avsändare.

När ändå bilen var ute så körde jag vintervägar ut till Vallåkra och hämtade de 250 masonitskivorna. Jag gick glad i hågen in i lantmannaaffären och berättade att jag beställt uppsågning av skivorna och frågade om någon kunde bekräfta att allt var klart. En anställd sa med lurig min att det var han som fått den glamorösa uppgiften att såga och att han därför mycket väl visste att det var klart och var skivorna låg.

Faktum är att landsvägen i rakt nordsydlig riktning som leder till Vallåkra höll på att blåsa igen ganska rejält och vid ett tillfälle var jag nära att bli prejad ut i en snödriva av en mötande bilist. Varför tror man att bara för att ens eget körfält är rent från snö så äger man det? Mitt körfält var ju obefintligt eftersom det var där snön samlades. Med ett par centimeters marginal så klarade vi oss undan riktig närkontakt.

Idag har jag även tecknat elavtal med Öresundskraft. Jag valde ett Bra Miljöval El och det känns bra.

Nu är även två storlekar på stämplar beställda. En större för kassar och påsar och en mindre för presentkort och mönster. Till slut blev det Linds Stämplar och Skyltar AB som var billigast och trevligast. Lite kuriosa är även att den firman ända fram till i mitten av 80-talet hade lokaler ungefär där Tant Thea kommer att husera. Fräckt!



Tack Queen Mudd för utmärkelsen "Kreativ Blogger"! Du har helt rätt med att tiden just nu inte räcker till för allt jag vill hinna och allt jag vill ha kontroll över. Dessutom tror jag att de flesta bloggar jag följer redan fått utmärkelsen. Jag kommer därför att vara så brutalt fräck att jag bara siktar på att berätta några saker om mig själv.


1. Jag anser att jag slår Queen Mudds studentklänning med hästlängder eftersom jag stickade den tröja som jag hade på mig när maken och jag gifte oss. Dessutom hade jag sytt kjolen!

2. Buketten valdes helt utifrån ett nystan som jag lämnade in i blomsterbutiken.

3. Bröllopsfotot är väldigt romantiskt med den tydliga parkeringsskylten väl synlig. Inget Photoshopande 1986 inte.

4. Måste fått en rejäl knäpp för ett par år sedan för jag röjde nästan alla mina garner och skickade till insamling. I och för sig betungas jag inte av en massa dåliga samveten men jag saknar mina naturfärgade nystan.

5. Är utbildad civilingenjör och har jobbar med produktion och logistik i drygt 20 år.

6. Handlade säkert 300 perenner av olika slag i fjol då jag fick för mig att göra om en jättestor rabatt i trädgården. Om Landsbergs Perenner hade bra omsättning förra året så kan ni veta att jag var en stor inkomstkälla för dem.

7. Gillar inte alls att sola utan föredrar skuggan med en bok eller knäkrypande med jord under naglarna.

Igår var ju min alldeles privata lilla utflyktsdag. Det var så mysigt att träffa lilla Lily och hennes mycket stolta föräldrar. Min lilla present hade kunnat vara pressad och haft knappar men jag hoppas ändå att den kan komma till användning i sommar.

Under dagen hade jag sedan mina trevliga fikamöten och lunchmöten och vid 17-tiden var det dags för hemfärd. Jag kan här erkänna att jag igår tillbringade 5h på att åka ToR till Mö mot planerade 1,5h. Den främsta anledningen var att på väg hem så stannade tåget till strax söder om Helsingborg, ca 500m från Ramlösa station. Under 2h stod vi först och inväntade grön signal och sedan kom den gröna signalen men då hade växlarna frusit och så väntade vi på banverket. Tur att det finns resegaranti. Nu har jag två blanketter som skall fyllas i och jag bör få två dagar med fritt åkande i Skåne som plåster på såren.

måndag 1 februari 2010

Tant Thea pustar ut och tar time out imorgon

Morgonen inleddes med detektivarbete kring de försvunna paketen. Fick till sist tag i en jättetrevlig tjej vid Posten som trots att det inte var tillåtet faktiskt kunde gå med på att ändra utkörningsadress på de TIO lådorna som var på rymmen. Innan postbilen hunnit hit blev jag dock uppringd av Alpingaraget nere i stan som meddelade mig att de fått en stor låda som jag egentligen skulle ha haft. Den verkar bara innehålla garn, sa dom. Vet inte om undermeningen var, den är nog inte så viktig för den innehåller bara garn.... Jag fick lova att försöka komma ner och hämta den.

Strax innan klockan ett så kom då äntligen bilen. Ut lastades nio stooooora paket. Chauffören var inte alls medveten om att ett paket hamnat på villovägar och jovisst han skulle gärna kört ner och hämtat det om det inte var så att han var så stressad för han skulle hämta en runda försändelser till som skulle ut idag. Ja,ja.

Yngste sonen fick hjälpa mig med att stuva in allt i hallen. Gissa vad som hände då? Jo, då kom nästa leverans! Sex ännu större lådor från Drops. Snacka om att bygga lager!

Eftermiddagen har tillbringats med att försöka bocka av allt på fraktsedlarna och till sist när maken kom hem så erbjöd han sig att hjälpa mig. Han lyfte och packade upp och jag bockade av på listor.

Mitt i all röra och hysterisk lådsituation måste jag erkänna att nu känns det verkligen att Tant Thea är på G.

I övrigt har jag haft IT-support som installerat om och om igen den programvara som skall finnas i kassasystemet. Jag tror de var uppkopplade mer än fyra timmar innan allt var på plats. När allt var klart kände jag att IT-konsulten i mig kom ut ur gömmorna och jag kunde knappt bärga mig i eftermiddags. Skall bli så roligt att lägga in leverantörer, artiklar, streckkoder, priser mm. Det kommer säkert att ta sin modiga tid men jag tror det är en bra investering för att ha ordning och reda i både papper och lager.

Trots en smärtande nackspärr så har jag stickat färdig babypresenten till imorgon. Tisdagen skall ju tillbringas med flera jättetrevliga möten och Tant Thea trycker på pausknappen under dagen.