måndag 27 september 2010

Lillsemester

Catthis tog hand om lördagen och maken och jag åkte upp till mina föräldrars sommarstuga för att stänga den inför vinterna. Pappa, snart 84år, hade gjort en lång komihåglista till oss.
  • Plocka äpplena
  • Ta rätt på de avverkade träden och lägg i carporten


  •  Täta skorstenen inför vintern


  • Njut - och det gjorde vi med 10kg svamp. Trattkantareller, taggsvampar och kantareller samt två fantastiska stolta fjällskivlingar.



  • O's tröja är i princip klar men jag glömde knapparna hemma. Han gillade den skarpt och nu får den åka med posten upp till Linköping i veckan.


    I bilen blev det mest sockstickning. Måste ju vara framme vid hälarna då vi har 2:a delen av kursen på onsdag. Då skall vi ju lära ut hälstickningen och trist vore det ju om jag inte själv hade hunnit sticka fötterna. Lagom till Örkelljunga var jag klar och kunde lägga undan stickningen.

    tisdag 21 september 2010

    Radikal arbetsmiljö förbättring

    Hela helgen har jag besvärats av ont i höger handled och eftersom jag inte tycker att jag fått ihop så långa och så många stunder med stickning så letade jag en annan anledning till smärtan. Kunde det vara påfyllning av garn i hyllor? Nej, det trodde jag inte. Cyklingen till jobbet då? Nej, inga konstiga styrtag där heller. Men vad kunde det då vara?

    Jo, lyftandet av våra mappar med de mönster vi har till försäljning! Dessa mappar har stått under disken. Förvisso snyggt och prydligt men långt ner. Det är tidskriftsmappar, så det finns liksom inget att greppa tag i. Dessa mappar är man inne och rotar i flera gånger om dagen. Lyfter upp dem på disken. Plockar ur en mönsterbok, sätter ner den igen. Letar för en annan kunds räkning och upptäcker att man lyft upp fel mapp. Ner igen och upp med en annan.

    När Catthis kom och hämtade växelkassan igår morse så nämnde jag min misstanke för henne. 30 min senare fick jag följande SMS " Mappar, dator, skrivare fixat!". När jag kom ner såg jag hur bra det blivit. Alla våra mappar står nu uppe på bänken bakom draperiet. Man kan bara dra mappen mot sig och titta ner i den efter ett mönster. Dator fick placeras vinkelrätt mot väggen men det funkar utmärkt och vår nya underbara skrivare hamnade närmre kassan. Varför har vi inte gjort det här tidigare? Snacka om förbättring av arbetsmiljön.



    UPS var inne härom dagen. Det är inte ofta de kommer men när de kommer så vet jag att det är garn från Artesano och i detta fallet Manos Lace. Fyra underbara färger! Två nystan försvann samma stund som de packades upp och håller nu på att omvandlas till en vacker sjal i rostfärger.

     Snart kommer också Manos Maxima in. Det skulle börja skeppas ut den 16 september och jag bara längar till att få se och ta på det garnet.

    Vår utförsäljning av Drops går lysande. Fortfarande kan man hitta nyanser som räcker till en hel tröja av alpacka, delight och lin men det börjar tunna ut och nästa vecka tror jag alla utrymmen kommer att behövas för då kommer nog massor av färger i Rowans Pure Wool.

    Hur gick det så med sonens tröja igår? Jo allt monterades. Alla trådar fästa och kvar är endast att fästa knappslåarna (?). Nu måste jag bara blocka den för just nu är den storlek XL för dam och han tar storlek M för män. Fattar inte riktigt för jag har följt masktäthet och alla mått och stickat efter L för män. Hoppas att det löser sig med lite väta och knappnålar!

    måndag 20 september 2010

    Nu drar det ihop sig

    Inom loppet av ett par minuter så skall jag sitta i soffan och ge mig i kast med att montera ärmar, sy in kanten på knäppslå och sy ner kanten på kragen. Båge knappslå och krage blev dubbla för att ge ett mer skräddat intryck. Ärmarna stickade jag inte heller helt efter beskrivningen. Gjorde ärmkullen lite högre för jag tyckte det såg ut som om ärmarna drogs ner en del.

    När sömnaden är gjord skall lillebror få prova. Han är förvisso lite längre, är bredare om axlarna, har längre armar och är smalare om höfterna men någon fingervisning om passform kan det nog ändå ge. Nästa helg är det dags för överlämning. Då träffar vi äldste sonen med flickvän, när vi skall stänga mina föräldrars sommarstuga i Närke inför vintern.

    torsdag 16 september 2010

    Sockor i massor!

    Igårkväll hade vi höstens första kurs hos Tant Thea. Det var elva glada stickerskor som anlände lagom till butiken stängde. Inledningsvis berättade Malin allmänt om sockstickning med rundsticka från tån och uppåt. Mycket handlade om fördelarna. För det finns många. Inte minst ifall garnmängden verkar knapp. Hellre har jag ju ett par sockor med lite korta skaft än sockor utan tå. Eller hur?
    Efter inledningen visade vi uppläggning, ökningar och mätningar. Först kom den naturliga förvirringen. Snurra garnet? Sticka med dubbelt garn? Vrida runt? Hur? Men när frågetecknen hade rätats ut så utbredde sig en stor tystnad och koncentrationen var märkbar. För att inte alldeles trötta ut alla så hade vi planerat in en liten fikapaus. De flesta tillät sig att släppa stickorna och titta upp ett tag men några kunde inte släppa fokus utan fortsatte oförtrutet. Jag var på ett fantastiskt humör efter en sådan avslutning på dagen. Tack allihop för en jättetrevlig kväll!





    Själv började jag på ett par sockar till min mamma och jag utfrågade alla om skostorlek eftersom hon har väsentligt mindre fötter än jag och därför ville ja ha några små nätta fötter att prova socktån på. Lite roligt hade vi när vi kom fram till att vi var flera stycken som, liksom jag själv, levde "på stor fot". Nu börjar jag förstå varför det är så tomt i skohyllorna i stl 40 när det är REA. Jag är inte den ende som berikats med den skostorleken. Tänkt det trodde jag i tonåren!

    På förra stickcafét visade Ann sin underbara tröja hon stickat i bomullsbandgarnet Oh mercy me från T&K. Nu har Ann nedtecknat sitt mönster och jag skall lägga till storlek S och L. Sedan finns det att köpa i butiken. Visst är den urläcker! Bandgarnet stickat på tunnare stickor ger en så härligt stadig känsla i plagget. En favorit har anlänt!  

    Dags för en radioövergång.... Det är mer som anlänt. Tant Thea har fått in M&K Gotlandsgarn.. Jättehärlig tjock ekologiskt ullgarn. Passar till vantar, mössor, tröjor. Strängt taget allt som hör ihop med kyla.

    onsdag 15 september 2010

    Uppbyggnadsarbetet påbörjat

    Mitt symetriska sinne tillät inte att muddarna så olika ut. Troligen mer beroende på att jag inte planerat det än beroende på utseendet.
    I förrgår rev jag upp och igår skulle nya mudden varit klar om inte telefonen ringt och jag i andra luren hade en person jag gått nio år i grundskolan med. Nu hamnade jag en stund framför datorn och letade telefonnummer istället för att sticka det där sista varvet och sedan maska av. Den nya mudden blir faktiskt snyggare än den första. Jag har väl helt enkelt fått känsla för trådspänningen.

    Telefonsamtalet rörde en klassträff som arrangerats av ett bolag som lever på att arrangera klassträffar, men klasskamraten tog sitt klassombudsuppdrag på allvar och försökte verkligen få ihop en träff med många ur klassen. Till saken hör att jag och min käre M gick i parallellklasser på högstadiet och båda fått inbjudningar. Vi har tittat på dem och inte gjort så mycket mer. Nu igår blev jag sugen på att se alla och höra vad de gör så här i mogen ålder. Några veckor återstår till träffen men helt klart är att en opinionsmätning just nu talar för att jag anmäler mig.

    Jag vill bli klar med sonens tröja för efter på listan finns flera projekt till butiken. Lappland och Gotland pockar på uppmärksamhet.

    Tur jag har Gunnel! Hon har gjort en kofta i Dyed mohair från Onion och nu håller hon på med en häftig poncho i Silenzio. Det funkar så bra för vi har en dialog och hon checkar av. Ponchon hade vi en snygg plan för men efter ett par kvällarsstickning kom hon in och sa att hon inte var nöjd. Och faktum var att vår färgkombination hade fått slagsida. Det var inte harmoniskt alls. Jag fick stickningen på lån och efter ett antal förflyttningar av färger och tillägg av färger så kändes det rätt. Igår var Gunnel inne igen bara för att visa att andra designen var så mycket bättre. Nu var det helt plötsligt inte längre en barnponcho med snedfördelade färger. Nu var det en vuxenponcho på väg att bli något!

    Ikväll är det huset fullt med kursdeltagare. Malin och jag håller strumpstickningskurs och nu ligger kursmaterial, stickor och garn och väntar på att klockan skall bli 18! Skall bli så kul!

    fredag 10 september 2010

    Hösten kom till Tant Thea

    Vi har kommit över några bollar med Alp Oriental och nu fick de komma ut i skylten. Knappt hann vi hänga upp halsdukarna och sjalarna innan första nystanet vandrade ut.







    Annars har det varit en vecka full med lådor och garnpåsar. Vi har packat in Rowans Renew i dessa fantastiska färger. Rowan fortsätter sin ekologiska bana med detta ullgarn i återvunnen ull. Tweedkaraktär och känsla.

    Det finns helt underbara koftor designade av Marie Wallin i Rowans Purelife Autumn.

    torsdag 9 september 2010

    Award och snart dags för Total Make Over

    Från Mikaela med bloggen Stickäventyr fick jag denna award. Tack Mikaela! Det värmde verkligen!
    Här kommer sju sanningar om mig.

    Ett: Min största dröm var och är butiken Tant Thea men om jag räknar bort den så skulle jag verkligen få möjlighet att åka till Tibet. Vi hade resan bokad och betald när Kina stängde Tibets gränser våren/sommaren 2008 och fick boka om och fick en annan häftig upplevelse nämligen att få besöka Kinas allra västraste område. Vi var upp i de trakter där kazaker, uigurer, kirgiser, tadzjiker och 20 andra folkslag lever tillsammans men där hahnkineserna nu försöker kontrollera allt. Några bilder hittar du här.
    Men jag skulle så gärna till Tibet, så drömmen är kvar.

    Två: Var riktigt rödhårig som liten och funderade allvarligt att söka rollen som Pippi när filmerna gjordes.

    Tre: Träffade min man redan på studenten och vi har hållit ihop i 32år nu. Nästa år är det silverbröllop. Problemet är bara att vi (läs jag) glömt bort bröllopsdagen rätt många år. Kommer ihåg när jag satt och tittade på bröllopsfoto i tidningen och läste om dem som firade 15årig bröllopsdag. Häftigt tänkte jag och började räkna efter. Ooops! Insåg att vi missat det året tidigare. Vi var redan inne på 16:e!

    Fyra: Har tillbringat oerhört mycket tid runt fotbollsplaner som fotbollsförälder. Kul men jobbigt för halsen. Har nog sett det mest i och kring Skåne och ända upp till Göteborg och Borås. Vi hade ständigt någon match att skjutsa till eller någon turnering att vara på. Nu förstår jag ärligt talat inte hur man hann men kul var det.

    Fem: Musicerade mycket ända upp i gymnasieåldern. Har fortfarande kvar min cello men inser att den inte mår bra av att ligga utan att bli spelad på. Den är jättefin. Från tidigt 1800-tal och jag har svårt att skiljas från den. Pianot finns också kvar men har på senare år bara använts för att ta ut körstämmor på. Maken har sin saxofon, gitarr och klarinett kvar så vi skulle kunna ha en orkester hemma.

    Sex: Spelade volleyboll under studierna i Lund och det var då jag lärde känna Queen Mudd. Jag säger bara Lugi-volley under 80-talet. Det var grejer det.

    Sju: Har alltid handarbetat. Jag har vävt, virkat, sytt, gjort makramé. Har dock kastat efter hand så jag kan inte plocka fram alla mina alster. Har nog alltid gillat att använda mina händer men det kan även handla om målning eller andra husprojekt.


    Jag kommer inte att skicka awarden vidare men vill ge er ett urval av bloggar som jag brukar läsa och som jag blir inspireras av:
    Tålamodspåsen - med fantastiska Fair Isle-tröjor
    Sticka på landet - kombinationen av stickning och Kina och det är så intressant
    Queen mudd - som alltid har boktips och massor av stickning på G
    Knitarina  och Clara stickar som båda har så fina foto och trevlig läsning.

    Givetvis läser jag många fler bloggar och ingen skall känna sig glömd. Bloggvärlden är en sjö att ösa inspiration och idéer ur.

    En sanning om Tant Thea är att Rowan sortimentet ökar. Igår kom Renew in och nu börjar även Pure Wool anlända. Tyvärr så tog batteriet i kameran slut så bilder kommer nästa gång. Alldeles strax är det dags  för en större "Total make over". Jag har skissat på var de olika kvaliteterna skall vara och det är mycket som behöver flyttas.

    Catthis och jag fixar än så länge plats för de kvaliteter som anländer men inte alltid där garnerna skall vara framöver. Igår fyllde vi en stor spånkorg med det sista av Eskimon och det gav plats till Rowans Renew.
    Snart åker det sista av Drops Alpaca ut och då finns det ytrymme att börja den stora förflyttningen. Som ersättning till Drops Alpaca så kommer jag snart att lägga första beställningen till Du Store Alpaca. Med andra ord kommer vi att ha ett underbart ersättningsgarn som finns i massor av härliga nyanser och som passar till Drops mönster.

    Vilken lättnad det är att veta att jag framöver har ett garnsortiment som jag själv bestämmer över. Som ni förstått så blev det omöjligt för mig att ställa upp och spela efter större drakars spelregler. Om man tagit ett så stort steg som jag gjort i och med att jag öppnade Tant Thea och övergett min trygga karriär, så var det inte lätt för mig att inom vissa delar av mitt sortiment inte få bestämma själv. Det blev det där gruskornet som hela tiden låg och skavde och skavde. Nu är det ett tag sedan beslutet togs och snart är butiken full med det sortiment som vi lagt planer för och som vi är så rysligt stolta över. Vilken känsla!
    Jag kan erkänna att vi ännu inte har hittat alla garner och därför fortsätter letandet. Men jag vet vi kommer att hitta dem och då berättar jag om det.

    söndag 5 september 2010

    Finn ett jättefel!

    Varför händer detta just nu? Jag vill ju bli klar med sonens tröja och har bara en ärm kvar och då ser jag detta.
    Jag har lyckats göra den tvåfärgade resåren helt olika. På tröjan har jag stickat de blå partierna räta och på ärmen är de aviga. Shit!!!


    Hur fixar man detta bäst? Inser att det är ärmen som blivit stickad på rätt sätt, men jag tänker aldrig i livet riva upp hela bålen på tröjan. Tror ni att jag kan repa upp nerifrån på tröjan och sticka en ny mudd och sy ihop med maskstygn? Det borde gå eller hur? Om jag däremot repar upp och stickar en ny mudd uppifrån och ner så kommer man att ju att se det på resåren.

    Någon som kan rädda mig?

    onsdag 1 september 2010

    Oväntat väntat besök

    Igår var jag så djupt koncentrerad på att få klart det stora mönstret på sonens kofta att jag helt tappade bort att Gina från M&K skulle komma till butiken. När Gina ringde så fick jag kasta mig på cykeln och snabbt trampa ner. Tur att man bor så nära!

    Antagligen var inte glömskan bara ett resultat av oerhört fokuserad stickning utan även ett resultat av att ju färre grejor man har som avviker från det normala dessto större risk att glömma bort dem.

    I mitt tidigare liv som chef över en planeringsavdelning på stort företag så hade jag en fulltecknad almanacka att hålla reda på. Jag reste stundtal mycket både i Norden och i Europa och då gällde det att ha koll på möten och flyg och hotell. Visst hände det att jag glömde något (bäst att erkänna innan någon gör mig pinsamt medveten om det) men det fanns helt enkelt inte utrymme att glömma bort att kolla av datum och tider.

    Idag lever jag med en almanacka som har anteckningar om vilka tider Catthis jobbar och med ett par tillägg för sjukgymnastbesök och tex ett tandläkarbesök. Ginas besök fanns snyggt och prydligt där men på en ologisk dag och tid. Brukar inte boka in säljarbesök de dagar Catthis öppnar. Då har jag ju lite ledig förmiddag som kan användas till annat. Jaja, vi fick ju ihop det ändå.

    Efter Ginas besök levererades den andra stora garnlådan från M&K. Den innehöll de tre färgerna av Lappland som jag saknade och två färger Love. Detta kompletterade u det som kom i förra veckan, dvs Samo och en färg Lappland.

    Lappland är en ny trevlig bekantskap från M&K. 100g härvor av ekologisk ull. 16,5m /10cm på stickor 5,5mm. Funkar utmärkt att sticka efter mönster för Coats Ecologico eller M&K Eco-ull.
    Här är exempel på mysiga grejor att sticka i Lappland. Garnet har så underbara färger. Mina favoriter är den röda och det lila. Tänk att kombinera de två. Jag tror det skulle vara urläckert.


    Nu har jag ersättningsgarn för Eskimo och det heter Samo och är gjort på samma fabrik som Eskimo dvs det är samma garn!

    Utöver detta så kom garnet Love i två färger. Väntar dock på en till. Jätteläckert garn att använda till ärmkanter, muddkanter, babyfiltar, mössor mm

    Ett mönster fanns med i stickbilagan i förra Allers. Det var en babypläd med ett sött hjärta. Ni får utsäkta bildkvaliteten, men visst är den söt?

    Som ni förstår så kommer höstnyheterna på rad nu. Är jätteglad för att utförsäljningen av Drops flyter på för nu krävs all planeringskunskap för att få plats med allt i hyllorna. Nyheter från Rowans håller på att rulla in och mer kommer. Häftigt! Detta är ju min första höst i garnvärlden och jag älskar alla färger och kvaliteter som kommer in. Naturmaterial, ekologiska garner är som alltid i fokus.