måndag 28 juni 2010

Ett FO och nytt Tant Thea-mönster

Helgen bara försvann. Vädret var ju ljuvligt och äntligen är sommaren här. Äldste sonen var också hemma på besök med sin flickvän. Med anledning av både underbart väder och trevligt sällskap så inleddes helgen med en god middag på OZ Emellan i Norra Hamnen. Det var riktigt äkta sommarkänsla att sitta ute till sent och njuta av den ljusa sommarkvällen.
När vi passerade butiken på vägen hem var flickvännen inne och valde garn till en sommarsjal. Så fort vi var hemma och fotbollen dök upp i rutan påbörjades den stickningen. Igårkväll var 2/3 klar.


Lördag och söndag gick åt till trädgården. Vi hade en trottoar som var med grön än grusfärgad och nu efter ett antal timmars sittande på huk, är den snygg och fin. Men tyvärr är ogräsrenserskan lite leabruten efter arbetet. Tur att det var jobbdag idag så jag slapp att sitta på huk idag. När trottoaren var rensad insåg vi att ligusterhäcken var alldeles vildvuxen och jag gick lös på den med elektrisk häcksax. Snabbt gick det, man har ju klippt häckar för! Men oj! Aldrig tidigare har jag klippt av elsladden, men nu har jag. Kortade den väl i och för sig bara en halv meter men strömlöst blev det. Fram med ny sladd och en lite med återhållsam hastighet. Det är jättekul med ligusterhäcken för i år skjuter den så fina nya skott på norrsidan. Anledningen är enkel. Tidigare har den varit helt i skugga för norrsidan var full av storvuxna (läs förvuxna) växter och för 1,5 år sedan rev vi upp alltihop och gjorde en öppen och luftig plantering. Nu kommer säkert häcken att ta igen vad den missat och det gläder oss.

Nu kan man ju inte helt lägga stickningen åt sidan även om trädgårdsarbetet lockar, så på lediga stunder har jag gjort det sista på Vardagskoftan i Colina. Ärmarna blev trekvartslånga och den lediga stilen och garnstrukturen känns riktigt rätt. Hade den på mig när jag gick till jobbet idag och den åker på när jag går hem igen.

Nu i veckan skall de sista förberedelserna göras inför Rosdagarna. Vi har packat sjalpaket med olika garnkombinationer. Påsarna innehåller lingarn, kidsilk, effektgarn mm. Färgerna är allt från sobert vitt till lime och lila. Jag kan själv tänka mig flera stycken av dem. Förutom det så kommer vi att ha kit för olika muddar. Här kommer att finnas paket för både virkade och stickade muddar. Med pärlor och utan pärlor. Med rosor och utan rosor....

Hoppas att vädret håller i sig. Jag har gärna en halmhatt med virkade blommor på, på huvudet
under Rosdagarna.

onsdag 23 juni 2010

Romantiken försvann

Det har varit mycket blommor och framför allt rosor i huvudet de senaste veckorna beroende på att hjärnan bearbetar Tant Theas medverkan på rosdagarna på Fredriksdal. Catthis stickar sjal, jag har ju gjort ett par olika muddar och nu var helt enkelt den romantiska genren fylld. Förra torsdagen på stickcafét så började jag på ett par häftigt gröna muddar och efter att ha kommit några varv så blev jag säker på vilket pärlmotiv de skulle få. Plockade fram papper och penna och skissade och efter ett tag hade jag ett mönster på en ... Dödsskalle!

Nu är muddarna klara och de skall få följa med till Fredriksdal som motpol till allt ljuvt och romantiskt. I nästa vecka kommer jag att plocka ihop lite olika kit med garn, mönster, ev maskmarkörer och stickor som vi kommer att ha till försäljning.


Que Sera är klar. Det återstår ca 5cm på varje ärm på min omlottkofta i Colina och nu kan jag inte bestämma mig för vad jag skall göra härnäst.


Mina alternativ är följande (utan inbördes rangordning):
  • Tempest i Silk Blend från Manos. Färgerna skall vara lime och turkos.

  • Enkel sommartröja (kortärmad) i T&K nya nyanser i lin. Jag kan tänka mig en randig sak i en lila och ljusgrönt. Har ingen modell i huvudet men skulle vilja ha något kortärmat, lite längre och figurnära.


  • Eller tröja ur kollektionen Midwest Modern Knits också från Rowan. Garnet Belle Organic och färgerna Cinnamon och Chocolate

Kan ni inte ge mig lite hjälp på traven? Egentligen känns det som om Midwest Modern Knits skulle kunna vänta lite. Och det skulle egentligen Tempest också. Båda håller för hösten men vad skall jag välja av de andra?

Igår var Annas garndrömmar och Camillas stickblogg på besök. Tyvärr så fick jag inte träffa er. Det hade varit så kul att ha ansikten och röster bakom två bloggar som jag ofta läser. Hoppas att ni gillade Tant Thea och att vi kan ses någon annan gång.
Det var inte så att jag var arbetsskygg igår. Tvärtom! Jag var mycket effektiv och höll på med bokföring ända fram till eftermiddagen. För er som känner till min bakgrund så vet ni ju att jobbat inom en storkoncern och under en period arbetade jag som controller. Nu är det ju dessutom allom känt att ränderna aldrig går ur. Antagligen är det därför som jag har ett behov av att göra månadsstängningar i min lilla bokföring och jag har behov av att ha kontroll på vartenda garnnystan vi har i butiken. Båda grejerna känns väldigt bra när man har kontroll och efter gårdagens insats så infann sig en lättnad.
För några dagar sedan var Stinta på besök. Vi hade en jättetrevlig pratstund innan hon körde hemåt Norrtälje. Jag tycker det är så kul med er som läst bloggen och följt min och Tant Theas resa och som kommer och hälsar på. Men lite konstigt är det att jag varje gång blir lite generad när jag vet att ni läst det jag skriver och ändå är det ju det jag vill. Varför skulle jag annars sitta och blogga?
PS Tant Thea håller stängt Midsommarafton och Midsommar dagen

söndag 20 juni 2010

Lite extra extra! Och missa inte erbjudandet!

Igår hade Tant Thea besök av Tedman & Kvist dvs Astrid och Thomas. Astrid hade med sig mer eller mindre alla olika modeller hon gjort i deras garner. Vi hängde klädhängare med plagg överallt där det gick att hänga upp grejor. Det var så häftigt att se alla de nya färgnyanserna som kommit in i Lin 1.0 och det tjockare Lin 2.0. Nu börjar det verkligen likna något! Många nyanser är riktigt riktigt snygga. Skönt dessutom att de inte alls konkurrerar med Kalinka utan har valt
en helt egen kulörskala.

För mig var det en härlig lördag med besök av många av mina trogna kunder och givetvis även lite nya kunder. I butiken fanns Karin, Klara, Malin N, Malin K, Jill, Ingrid mfl. Catthis kom även in och hjälpte till ett tag trots att hon egentligen var ledig. Oerhört snällt.

Under resten av juni kommer dessutom ett jättefint erbjudande att gälla. Köp garnet "Oh mercy me" och få lika många nystan på köpet som du betalat för.
Jag har garnet i 7 olika nyanser. Både enfärgade och melerade. Det är ett skönt bandgarn med ny känsla. Du vet väl om att jag kan skicka garn till dig som inte bor nära Helsingborg. Hör bara av dig på mail eller ring.

Här ser du modeller stickade i "Oh mercy me"

En sådan rakt igenom positiv dag gjorde att jag helt kunde släppa min irritation över hur jag blivit bemött av en garnleverantör dagen innan. Hur kan det vara så svårt att förstå att ju bättre relation man har med sina kunder (givetvis inom rimliga ramar) dessto större chans till ökade volymer har man? Här blev jag totalt sågad och mina åsikter var inte vatten värda. Detta kunde vara deras chans in som leverantör hos mig. Nu blev jag oerhört tveksam inför framtiden. Vi får se hur det fortsätter. Jag fick i alla fall till slut returnera garnet och en lättnad infann sig.

fredag 18 juni 2010

Estonia- dix point!

Jag säger bara Aade Lõng. Vilket garn och vilka färger!




Vi gjorde en stor beställning för två veckor sedan och förra veckan var tjejen på Posten så vänlig att hon tog med en stooor låda, som jag egentligen skulle hämtat ut på Ica i stan, när hone ändå körde ut andra företagspaket till mig. När vi packade upp det tyckte vi allt att det var lite skumt att vi bara fick ett par härvor av en färg och inget av en annan men det var trots allt massor av garn som kom. När jag sedan fick en postavi om att jag hade ett postpaket på 15,7kg att hämta ut på ICA mitt i stan så riingde jag och kollade om de verkligen hade paketet eller om jag redan fått det. Tjejen på ICA sa att hon inte hittade det och jag glömde bort det.


Igår kom en ny avi och nu ringde jag på nytt och kollade och nu hade de ett stort paket till Tant Thea. Nu uppstod problemet med hur man fraktar 15,7kg garn på en cykel? Jag kan köra och hämta, sa Catthis! Och iväg for hon. När hon kom tillbaka storskrattade hon och berättade att hon kört på gå-gata, mot enkelriktat och vid vägombyggnad där man inte fick köra. Allt detta utan att någon haffat henne. I bilen hade hon en jättelåda garn. Här fanns alla nyanser som vi fattades och ni måste bara hålla med om att de är underbara.








Kolla in!

Idag kom påfyllning i knapplagret. Inte helt fel de heller! Jag var benhård när det gällde dödsskalleknappen. Den skulle bara beställas. Ingen tvekan!

måndag 14 juni 2010

Besök av världsrekordsinnehaverska!!



Det är helt fantastiskt, ja rent av helt otroligt, men den 5 juli har Helsingborg besök av Miriam Telgels. Hon är världsrekordinnehaverska i "speed knitting" och har stickat 118 maskor på en minut! Kolla in hennes hemsida.


Vi har arrangerat ett stickcafé med Miriam och vi kommer att vara hos Tant Thea (i butiken alltså) den 5 juli kl 18-20. Det kommer att vara nödvändigt med anmälan och även om ni ser det på Meetup så måste ni höra av er till mig antingen genom mail eller genom att ringa. Det ringer liksom varningsklockor om att det kommer att bli trångt...


Miriam vill inte sticka på tid under kvällen med hon visar mer än gärna sin Speed knitting-teknik och det vill jag absolut se. Tänk om man bara kunde finjustera lite och öka hastigheten med några procent. Det skulle innebära att fler garner kan visas som färdiga alster i butiken och det hade varit underbart.


Wow! Jag är helt upprymd! Tänk att första sommaren hos Tant Thea kan innehålla stickcaféer, kurs i att sticka efter engelskt mönster, butiksdag med Tedman & Kvist och besök av världsrekordsinnehaverska. Det är verkligen full fart framåt!!

söndag 13 juni 2010

Missa inte erbjudandet den 19 juni!

Ni missar väl inte att Astrid Tedman och Thomas Kvist kommer och visar sin kollektion och sina garner på lördag hos Tant Thea?!

Det skall bli jätteroligt och vi firar det med att ge 20% rabatt på deras garner den dagen. I butiken finns Colina (lin & bomull), Superla (kidmohair & silke), Oh mercy me (bomull), Summer Breeze (lin&bomull), Sahara (babykamel) och till sist Mango (polyester). Astrid har härliga och moderna mönster till alla garnerna.




I fredags när centrala delarna av Helsingborg var ockuperat av nybakade, glada studenter så passade jag och Catthis på att fixa till hörnan med garn från Aade Lõng. Vi hade ju i veckan fått in en stooooor låda med nya melerade garner och hade inte plats att visa dem så som vi tidigare disponerat väggarna. Nu tog vi nya tag och satsade på hyllor istället och vi är otroligt nöjda med resultatet. Visst blev det prydligt och snyggt? Nu har vi alla deras melerade garner i lager (utom en som tydligen var restad). Priset är oförändrat, 85kr/hg!




På hemmafronten så växer min Que Sera. Jag har nu stickat färdigt framstycken och bakstycke. Det mest positiva är att jag nästan är säker på att garner kommer att räcka. Om sanningen skall fram så kände jag ett tag det där klassiska att om jag bara stickar tillräckligt snabbt så hinner garnet inte ta slut. Tyvärr så berättade Malin K i lördags på WWKIP att det bara var en villfarelse. Garnet blir inte längre för att man sticka snabbare..... och jag måste ju tro henne.



Nu är det dags för mig att lägga upp maskor för ärmarna och helt ärligt så kommer jag att köra dem parallellt bara ifall att...... inte garnet räcker......

fredag 11 juni 2010

Ett varmt hjärta

Titta vilka fantastiska pioner jag fick av Catthis igår! Blev alldeles rörd av hennes gest. Idag när kameran var laddad var jag liksom tvungen att fotografera dem och lägga dem på bloggen.


För att fortsätta berättelsen om garnplaneringen så kommer allt Rowangarn att hamna till vänster in i butiken. Kvadraterina i hyllorna blir helt underbara när de är fyllda med Bell Organic och Rurelife Revive och Kidsilk Haze.




I eftermiddag blir nog Möllegränden inte precis en shoppinggata. Just nu passerar mängder med personer uppåt för att fira sina studenter och om ett tag kommer de ner igen men inte för att handla utan de kommer bara att passera. Tyvärr.....


Förberedelserna för Rosdagarna fortsätter och idag har mönstret till de Färgsprakande Rosenmuddarna blivit klart. Fina eller hur?

torsdag 10 juni 2010

Om och om igen, men lika kul var gång

Rowan gör entré hos Tant Thea och det för givetvis med sig inte bara lust och fägring utan även hårt tungt arbete.

Igår var det mest geniknölarna som utsattes för press när Catthis och jag satt och ritade hyllor, räknade antal garnkulörer per kvalitet och placerade in i butikens utrymmen.

Precis efter det att allt bomullsgarnet var inplockat i hyllorna så kom 3 stora lådor med Rowan-garn och en jättelåda med Aade Lõng och nu skall det in i hyllorna och planeringen skall vara sådan att det håller även när höstsortimentet anländer.


Nu är stora frågan om Rowan skall husera längst in till vänster eller om vi skall hålla det in till höger. Om ni vill veta senaste SIFO-undersökningen så är det förkrossande övervikt för det ena förslaget. Men vilket?


Jag känner starkt för att öka andelen ekologiska och fairtrade garner. Som ett led i detta så valde vi att plocka in Belle Organic. Det är ett bomull/ull-garn med Organic wool och Organic cotton. Kommer att finnas både i DSK och Aran. Än så länge har bara DK kommit. Fantastiskt mjukt och med en typiskt Rowansk färgskala.

Ytterligare en miljösatsning hos Rowan är garnet Pure life Revive som är av återvunna fibrer och består av silke, bomull och viscos. Underbart i färg och känsla!

Sist men inte minst så anlände Kidsilk Haze. Nu finns det massor av kulörer för fina små sommarkoftor. Kolla in denna från boken Stickverk.

När flytten av garnerna är klar så avslöjar jag placeringen. Men inte innan dess. Vi ses!

tisdag 8 juni 2010

Bara till mig själv :)



I går kunde jag inte hålla mig längre. Trots föresatsen att inte vara kvar till stängningsdags så blev klockan ändå 18 innan jag kom iväg och när jag kom hem sökte jag någon tröst. Det fick bli en ny stickning och en stickning som inte alls har en beställning av Tant Thea. Jag har en tid haft ett antal nystan Silke Alpaca liggande undanlagda bara för eget behov. Drops skickar ju ut restpartier till återförsäljare (vare sig man vill ha det eller inte) och den Silke Alpaca som jag hips vips fick mig tillsänt till butiken passade ju egentligen inte in eftersom jag inte planerat att sälja den kvaliteten. En del färger blev sålda men efter ett tag bestämde jag mig för att plocka den vinröd/lila för att göra något till mig själv. Under en period har jag bara stickat grejor till butiken och som jag velat ha på skyltdocka där men igår åkte Silke Alpacan och mönstret från Knitty fram. Nu sitter jag här med ca 10cm Que Sera framför mig och skulle helst av allt få sitta hela dagen med stickningen i händerna. Jättekul med lite mönsterstickning och garnet är så mjukt.



Jag kan nog motiverat stickningen lite grann med att det är ett engelskt mönster och Malin och jag håller på och förbereder dokumentation till kursen som vi skall ha 22 juni och där vi skall lära ut termer och begrepp för att deltagarna skall kunna sticka efter engelska mönster. Jag håller alltså utkik efter sticktermer eller begrepp som vi kanske missat och som bör läggas till i dokumentationen.

Ni kanske undrar varför jag inte kan ta mig samman och gå hem om dagarna. Igår var anledningen mycket enkel. Vi fick två jättelådor med garn från Teetee och Catthis och jag (mest Catthis) jobbade med att flytta runt kvaliteter och bereda plats. I lådorna fanns bomullsgarnet Limone som hos mig kommer att ersätta Saffran och förutom det ytterligare ett bomullsgarn, Record 210, som kan användas istället för Paris. Den observante såg kanske att vi redan tidigare tagit in Essential cotton från Rica och det garnet är ett mycket mycket trevligt alternativ till Muskat.



Utöver bomullsgarnerna så fick vi även några paket med Teetees fantastiska Cacao som ju är ett öglegarn i alpaca.


Arbetet med att fasa ut Drops som leverantör är alltså i full gång och det känns mycket inspirerande att se de nya garnerna anlända och få plocka in dem i hyllorna.

De resterande nystanen av Tilda fick på köpet en fin placering myshörnan.

fredag 4 juni 2010

Lite dagen efter...

Igårkväll var jag totalt slut. Jobbet med att sätta garnsortimentet framöver har legat och gnagt och tagit det mesta av hjärnprocessorn de senaste dagarna och faktiskt veckorna. Igår när Rolf från Coats lämnade oss vid 18-tiden så var besluten tagna och musten gick ur mig. Nu är det bestämt. Tant Thea kommer att erbjuda ett Rowansortiment framöver. Några garner kommer in direkt några kommer till hösten och några kommer att fasas in. Det skall bli jättespännande. Rowan designen är ju i en klass för sig och färgskalorna på garnerna är också helt makalösa. Antagligen kommer jag att ha Rowan in till vänster i butiken för där finns bra utrymmen och plats för att hänga modeller.


Direkt efter det att Rolf lämnade lokalen så anlände stickcaféstickerskor. Här utfördes spetsstickning av Muirsjal, uppläggning av möbius à la Cat Bordhi, strumpstickning och massor av andra grejor. Själv började jag på en sjal i Plassards Spirale. Tant Thea har nämligen köpt in det garnet och snart kommer foto på lite grejor.


Min tunika i Tedman & Kvists Oh Mercy Me är klar och den blev riktigt sommarläcker. Skinnbanden och skinnblommorna från Onion är en kanonkombination. Och den är inte sned i halsringningen. Den bara ser ut så på bilden.




Behövde något enkelt att sticka på i butiken och jag startade med en härlig garnhög. Dessa garner skall få bli en skön sommarsjal. Stickor 12 så det kan inte ta så lång tid, eller hur?




Nu skall jag förbarma lite över en tvätthög innan jag tar mig ner och avlöser Catthis. Ha det!

onsdag 2 juni 2010

Massor på G!

Här händer det saker!



Om en dryg vecka, närmare bestämt 12 juni, är det WKIP dvs World Knit in Public. Och då vore det jättekul om Tant Thea´s stickerskor anslöt till Sticka i Helsingborg. De sitter i stadsparken med start klockan 11. Om vädret skulle trilskas, vilket vi givetvis förbjuder, så finns det möjligheter att gå inomhus och sätta sig i Café Birger på biblioteket. Jag kommer så fort jag stängt butiken.



Nästa begivenhet sker i butiken den 19:e juni. Då kommer Astrid Tedman och Thomas Kvist och visar sina garner och modeller. Astrids blogg är häftig. Här skapas alster efter alster. Gå in och kolla!




Idag öppnade jag 1 timme tidigare än normalt. Anledningen var enkel. Tant Thea fick besök från Malmö. Sex glada trevliga stickerskor från Sticka i Malmö var ute och åkte Öresund-runt. Detta gav en jättetrevlig inledning på dagen med prat om ditt och datt. Hoppas att vi ses igen!




Ikväll måste jag få till sortimentet till hösten. Imorgon hämtas Rowan kollektionen och då måste jag ha bestämt mig. Det absolut värsta är att jag har så svårt att säga att nu räcker det. Nu har jag hittat det jag vill ha och inget nytt skall rubba mina cirklar. Utan för mig händer precis det som gör besluten svåra. Jag ser nya saker (läs garner) och kan hitta sådant som känns bättre än det jag just bestämt mig för. Nu senast hittade jag Plassards Spirale. Idag, några dagar senare, så är 7 nyanser på väg in. Mitt försvar är att garnet är som klippt och skuret för Rosdagarna. Och det är faktiskt sant. Vi kommer att göra ett par riktigt fräcka grejor i det garnet. Okej, men visst kan Plassard ha fler roliga garner. Kanske jag skall kolla in dem också?? eller?

Alf från ModeKnappen kom i måndags och visade sitt garnsortiment. Vad blev resultatet av det? Jo, att jag hittade ett trevligt garn i massor av härliga färger som kan ersätta Cotton Viscose från Drops. Bra va?! Förutom det så beställde jag Bagno ett lite somrigt garn som passar underbart bra till sommarlinne eller boleros. Och dessutom köpte jag knappar. Vem kunde gissa det.... Några med dödsskallar. Det ni!

Nu har jag lyckats skjuta på beslutandet alldeles för länge! Nu är det dags. Nu börjar jag strax... Ja det gör jag! Skall bara........ta lite thé till :)

tisdag 1 juni 2010

Glädjande award och glädjande leveranser

Tack snälla Eva för awarden Beautiful blogger. Det värmer enormt! Trodde aldrig när jag började att jag skulle bli så biten. Nu är det ju, om jag är helt ärlig, även ett sätt att nå ut till mina kunder men det är jag ju inte ensam om i bloggvärlden om. Men även om det inte hade varit på det sättet så tror jag att jag varit helt fast i bloggträsket. Det är helt enkelt beroendeframkallande. Är det någon som hört om avvänjningskurer? Kanske en affärsidé? Nej absolut inte för då har man ju inga läsare...



Vem vill jag skicka vidare till? Jo, just idag skulle jag vilja skicka en award till Medea som har sådan energit och idérikedom i sitt bloggande. Hur hinner du allt? Sedan skulle jag vilja skicka en award till Litet nystan som igår tog över Marias garn i Stockholm och öppnade sin butik. Lycka till!



Hos Tant Thea är vi så glada över att ha blivit tillfrågade om vi ville vara med och ha marknadsstånd på Rosdagarna på Fredriksdals friluftsmuseum. Jag har alldeles nyss skickat in anmälningsblanketten och nu pågår förberedelserna. Vi har beställt in extra mycket roligt garn både tunnare och tjockare. Melerat och enfärgat. Och nu skall vi bocka av alla andra förberedelser på listan....


Första mönstret framtaget till dessa dagar är ett muddmönster med ros i pärlstickning. Skir och skön. Mönstret syns inte så mycket på bilden och ännu sötare tror jag att de är i rosa garn. Framför allt hade jag pärlor som framträdde jättesnyggt mot rosa men jag är ju inte en person som kan ha rosa så jag bytte snabbt till grönt garn och transparenta pärlor. Mönster och ordentligt pärlstickningsbeskrivning finns i butiken.



Garnplanerandet fortsätter. Det är inte lätt. Jag hittar så fantastiskt mycket underbara garner och nu måste jag helt enkelt stänga några dörrar och koncentrera mig och inköpen. De närmsta dagarna måste användas till det.


Helt klart är att Drops/Garnstudio är ute. Det går helt enkelt inte att leva upp till deras krav. Om jag gjorde det blir jag inte långlivad i garnbranschen och det vill jag ju. Dock kommer jag alltid att ha garner som passar till deras mönster och som har minst den kvalitet som deras garner har. Härom dagen fick jag in Essential Cotton från Permin. Det är ett mercericerat bomullsgarn i samma sträckning som Muskat. Underbara färger finns och jag kommer att fasa in fler och fler färger. De första som kom var blåa och gröna för jag har saknat dessa kulörer i bomullshyllan.

Utöver det så kom mer eller mindre en skeppslast Silk Blend från Manos del Uruguay. Kolla in lasten!

Vem kan motstå detta?