torsdag 29 april 2010

Geniknölarna gnuggades

Igårkväll hade vi sockstickningskurs hos Tant Thea. Malin höll i kursen och hade förberett kursmaterial. Själv hade jag teststickat och min roll var att codriver under kvällen.


Nio glada stickerskor anlände kl 18 och sockgarn valdes ut innan vi dror igång med teorin. Jitterbug vann tävlingen tätt följt av Zauberball och Fabel.


Catthis log och hade rubriken kompetensutveckling på sitt eget deltagande:)

Efter en liten stund hade vi alla pyttesmå tåpartier på stickorna och var på gång med ökningar för att få rätt strumpbredd.


Kvällen blev full av skratt följt av knäpptysta stunder med 100% koncentration. Samtliga deltagare fick finna sig i att kliva ur skor och strumpor för att få sina tåpartier synade mot den egna socktån, allt för att säkerställa att rätt sockstorlek stickades.


Till nästa tillfälle fick vi allihop hemläxa. Vi skall ha stickat hela foten att kunna börja på hälen. Själv kom jag hem till en familj som satt och tittade på fotboll och då kunde jag ju lika gärna ta mig an hemläxan direkt så för att stressa övriga kursdeltagare så lägger jag in en bild på hur långt jag kom innan jag gick och la mig igår. Någon som hann längre?

Hade precis en kvittrande Catthis i telefonen. Hon meddelade glatt att hon vill ha hjälp med att påbörja sitt hälparti under dagen. Misstänker att ingen slår det...
Fast då vet vi allihop som var med igår att hon stickar med stickor 3mm och vi andra har bara 2,5mm. Så det så!!


Efter en så trevlig kväll kunde inte ens det faktum att Catthis tillsammans med två andra bilägare, fått sina bilar inlåsta i ett parkeringsgarage som helt plötsligt stängdes kl 19. Med glada leenden stod vi där och väntade till en räddande ängel kom och låste upp porten och bilarna kunde köras ut.
Tack allihop för en jättetrevlig kväll!

måndag 26 april 2010

Utmaningen är utförd

Idag tog jag riktigt tjuren vi hornen och satte mig ner och producerade mitt första riktiga egna Tant Thea-mönster (och då räknar jag inte sjalar). Jag tyckte jag var duktig när jag fixade till storlekar från S till XL.

Plagget är Tant Theas somriga Mango-linne och det ser ut så här. Faktum är att Mango passar ihop med så många olika garner att kombinationsmöjligheterna är stora.

Flera kunder har tjatat på mig om stickningen och om mönstret, så nu hoppas jag innerligt att det blir till belåtenhet.

Annars har jag precis stickat ett par provlappar till morgondagens del 2 av nybörjarkursen. Nu är det upp till bevis. De som känner sig mogna skall prova på att öka och minska och avmaska.
Provlapparna består av lite rätstickning, lite slätstickning, lite mosstickning och lite resårstickning och är färdiga att användas på kursen.


Onsdag kväll är vikt för sockstickningskurs. Butiken kommer att fyllas av stickerskor som är kunskapstörstande över hur man stickar fårn tån och uppåt. Skall också bli oerhört roligt. Malin har skrivit ett jättebra mönster. Stickor är hembeställda och lamporna kommer att lysa. Dock blir det absolut inget skrammel av strumpstickor. Här är det rundstickor som gäller.


På mina egna stickor sitter just nu en stickning i dubbelt lingarn från Tedman och Kvist. Kritvitt är inte precis min egen förstahandsval eftersom jag absolut inte passar i kritvitt. Men detta lingarnet är bara så enormt sommarfräscht. Det bara var tvunget att bli kritvitt.


Ikväll är det fotboll som gäller. HIF möter Mjällby! Det ni!

torsdag 22 april 2010

Butiken överlevde huliganerna

I förrgår hade vi derby i stan. HIF mötte MFF och det gick livat till i centrum. Själv lyxade jag till det med en liten shoppingrunda men på slutet kändes det lite otäckt när det small av smällare runt om och många ridande poliser fanns i rörelse. Vid 17-tiden när jag skulle hem var trapporna vid Kärnan punktbevakade av poliser. Eftersom vi bor vid Olympia så kollade jag vilken väg poliserna tyckte att jag skulle ta och jag kunde sedan lugnt passera och cykla hemåt.


Catthis upplevde en Möllegränd med fotbollssupportrar, ridande poliser och polispikéter. Vid 17-tiden tog hon in gatuprataren och låste ytterdörren och släppte sedan endast in kunder. Bra beslut, tyckte jag.

Idag lyser solen och jag bara längtar till att det blir några grader varmare. Då kommer växtligheten riktigt igång. Förra våren förändrade jag massor i vår trädgård. Många förvuxna växter åkte ut och in kom stora partier med perenner och mitt ibland dem sattes några gräs och buxbomsklot. Nu är jag så nyfiken på hur det ser ut när plantorna fått ett år till på nacken.
Så här i slutet av april så längtar jag efter det här:

och det här


På stickfronten så avancerar linnet i bomullsgarn och Mango. Jag hoppas att det blir riktigt läckert och kan inspirera fler. Mitt linne blir ca stl 38 men jag skall försöka fixa till mönster för mindre och större storlek.

Ikväll är det stickcafé. Jag ser verkligen fram emot det! Hoppas det blir lika inspirerande som de tidigare. Vi ses!
Förresten! Har jag berättat att vi fått in Malabrigo sock i fyra jättesnygga färger? Tiziano Red, Boticelli Red, Aguas och Chocolate Amargo. Samtidigt kom Patagonia från Araucania in i naturvitt, rosa och lila melerad. Och för er som är Zauberball freaks så kom färgen 2079 dvs rosa/grön/vit in i kvaliten stärke. Jag vet att ni är några som frågat efter den nämligen.
Nu har vi även fler mönster på svenska till Debbie Bliss-sortimentet. Inte helt fel, eller?

måndag 19 april 2010

Warning - Overload!

I helgen har vi varit i Göteborg och besökt två garnmässor. Det var häftigt, härligt, stressande, energigivande, uttröttande, upplyftande, pressande, frågeväckande, konstaterande och inte minst otroligt roligt.




Vännen K, Catthis och jag satte oss i bilen direkt i lördags morse och for upp till Scandic Opalen och den garnmässa som Thomas arrangerat. Jag kan direkt avslöja att jag kröp till korset och beställde det bandgarn från Tedman & Kvist som jag tidigare sagt att jag inte skulle ha. Astrids modeller var somriga och enkla och jag tror att beslutet var riktigt.



Ganska snart drog vi vidare till Arken där nästa mässa var. Här blev vi helt betuttade i de modeller som Coats hade tagit fram i garnet Rheuma Thermal Wolle. Det är så väl genomtänkt kollektion men kräver sin stickerska. Skulle själv riktigt gärna äga några av plaggen.



För mig var det jättekul att få ansikten på alla de människor som jag pratar med i telefon. Vi träffade bland annat Paula på Marks & Kattens, Nina på Nysta, Rolf på Coats, Jan på Svart Fåret och Johnny på Onion.


Syftet med mässan från min sida var inte att lägga en massa beställningar. Jag ville insupa intryck och samla på mig fakta för att i ett senare läge göra beställningar. Faktum är att det bara blev lite strumpgarn till hösten från Regia, mer garn från Onion, amigurumigarn från Svarta Fåret.


Det största som hände var nog egetligen de funderingar som startade. Vilken profil skall vi ha? Vilka signaler vill vi sända? Vilka kunder skall vi vända oss till?



När klockan närmade sig 18 så planerade vi en vilostund men då ringde min mobil. Det var Carina från Madame Kruz. Vi bestämde träff och tillsammans med andra halvan av Madame Krux, Monica, så hade jag en alldeles fantastick pratstund ända fram till middagen serverades.


Vi pratade om stickcaféer, mönster, garner, kvaliteter....... och kunde ha fortsatt i timmar kändes det som.


Under middagen hände en rolig, märklig sak. Man undrade från GBF om det fanns några som varit och besökt garnmässan på Opalen. Jag kan direkt erkänna att jag i vissa lägen blir obstinat och ärlig och vårt lilla sällskap från Tant Thea räckte ärligt upp händerna. Men tänk, vi var de enda (förutom Carina och Monica) i hela salen som varit där. Tänk vad märkligt. Jag som tyckt att jag känt igen flera på Arken trots att jag aldrig varit på garnmässa tidigare. Jag måste ju ha misstagit mig grovt, eller var det så att man inte ville berätta att man besökt den andra mässan? Kan det verkligen ha varit så?


Igår bestämde vi oss för att tacka ja till den inbjudan som vi fått av Carina och Monica om att besöka Madame Kruz. Därför avvek vi ett tag från Arken och styrde kosan mot Jörlanda. Vi hade tänkt oss ett snabbt besök men samtalen och hela deras ärliga och inspirerande mottagande av oss gjorde att besöket blev mycket längre.


Personligen kan jag erkänna att helgens absolut största behållning var besöket hos dem. Nu måste jag bara sortera in alla tankar och idéer och få struktur på dem så att jag känner att allt resulterar i ett genomtänkt koncept som jag kan planera utifrån för det var precis det som de hade i sin butik. Tack Carina och Monica! Aldrig kunde jag i min vildaste fantasi tro att jag skulle hitta stickdamer som er!


Efter denna omtumlande upplevelse så återvände vi till Arken och avslutade med några återbesök hos intressanta leverantörer.


Vid fyratiden rullade bilen hemåt och efter ett snabbt besök med inköp i Laxbutiken så landade jag hemma kl 19 och en liten stund senare satt jag med en god laxmiddag framför mig och lite vitt vin i glaset och babblade för fullt om alla upplevelser. Efter ytterligare en liten stund hade maken och sonen förflyttat sig till TV'n och den amerikanska serien Pacific och jag insåg att de fått den dos garn som de orkade med.

fredag 16 april 2010

Oförtrutet arbete

Igår kunde jag inte låta bli att påbörja ett nytt projekt med Mango-garnet från Tedman & Kvist och Drops Muskat. Efter ett par tester med olika varianter på förlängda maskor så bestämde jag mig till sist för att bara göra enkelt omtag för att ge längden på maskorna. Faktum är att Mangogarnet ligger i en färgskala som är perfekt till Drops bomullsgarn. Givetvis var det med det i åtanke som jag startade stickningen av ett sommarlinnet. Nu återstår att se om jag räknat hyfsat rätt med masktäthet eller om linnet blir lite väl rymligt.
Kolla in så fina färgerna är ihop.


Jag berättade ju om mitt letande efter min Novalucolask med nålar (och som Eva så riktigt påpekade var det ingen Magnecylask). Trots faktumet att montering av stickade plagg inte är favoritsysselsättningen så angrep jag Patagoniatröjan direkt. Delarna passade bra ihop i sömmarna. Hade nog bara gjort en liten justering i mönstret för att förlänga framstyckena för att de skulle passa mot raglanintagningen i ärmen. De andra delarna passade mot varandra.
Jag har ännu så länge ingen efter-bild men kan i alla fall visa hur det såg ut innan jag kommit så långt med min sömnad. Fortfarande återstår knappar och jag tror även att tröjan skulle må bra av lite fukt och press.

Imorgon bär det av till Göteborg och inspirationen skall få nytt tillflöde. Garnmässa! Jag längtar!

onsdag 14 april 2010

Den som letar, hon finner

För 10 minuter sedan kände jag mig lite håglös. Jag hade lämnat min stickning i lingarn nere i butiken igår och idag skulle jag ju ha en förmiddag som teoretiskt sett kunde ha använts till stickning, eftersom Catthis öppnar idag, men utan nålar och utan ett bra garnprojekt så kändes det som om jag istället skulle hamna i butiken direkt.

Så med lite rynkad panna och helt ärligt med några väl valda ord på tungan så muttrade jag för mig själv:

-Hur i hela friden kan en ask med nålar bara försvinna??

Började en andra, eller tredje, runda med systematiskt letande.

När jag lyfte på locket till mitt lilla sybehörsskrin, så låg asken där. Precis på sin normala plats. Kan någon förklara? Själv fattar jag absolut inget. Jag har letat där säkert tio gånger.








Ok, vad innebär detta? Jo att idag skall Patagoniatröjan sys ihop. Sedan hoppas jag att någon av de knappar jag har i butiken passar och efter det skall den alldeles snart upp i skylten.

Igår hade vi nybörjarkurs i stickning. En oerhört fokuserad grupp funderad först över möjligt alster att jobba med och sedan valde de garn. Vi inledde med en provlapp och tränade uppläggning och räta maskor. Efter en stund övegick vi till att börja på de sjalar i rätstickning som deltagarna valt att göra. Garnerna var allt ifrån Zauberball till Drops Merino Extra Fine till Drops Delight till Noro Kureyon sock. Koncentrationen var på topp och hjärncellerna gick på högvarv. Under de två timmarna var energinivån ömsom hög omsom låg. När vi skildes åt var allihop fast beslutna att inte låta stickning ligga för länge innan de testade igen.

Nu ses vi igen om två veckor och det skall bli så spännande.

Jag har även haft trevliga besök i butiken i form av andra butiksägare. I förrgår tittade Louise in som har butiken Madebyme i Halmstad. Och igår tittade Carina in som driver Madam Kruz i Jörlanda tillsammans med sin väninna Monica. Carina och jag bestämde att vi skall ses på garnmässan i helgen och prata garner (otippat eller hur?? ) och leverantörer. Skitkul!

Nu skall jag bara..... fixa lite bokföring.....sedan skall tröjan sys ihop. Vi hörs!

måndag 12 april 2010

Jag letar och letar.

Och jag gjorde likadant igår. Ingenstans så hittar jag dem, mina synålar och stoppnålar, alltså. De ligger allihop snyggt och prydligt i gammal magnecyl-plåtask. Men nu kan jag inte hitta asken. Igår fick jag sitta och sticka halskanten på min Patagoniatröja fastän styckena inte var ihopsydda. Litte pilligt med upptagningen av maskorna men vad @Z!~# gör man?


Idag, efter ytterligare en runda med letande så kastar jag mig istället över ett nytt stickprojekt. Nu blir det kick-off på ett sommarlinne i kritvitt lingarn från Tedman & Kvist. Skall bli spännande att känna känslan i garnet.


Lite flitig har jag i alla fall varit på mönsterfronten. Det finns nu ett färdigt mönster att köpa på Möbiussjalen och på den Bornholmsinspirerade sjalen. Och alldeles snart kommer ett par mönster på muddar med pärlor och därefter kommer några andra sjalmönster.
Till helgen bär det av på garnmässa i Göteborg och därför har Tant Thea stängt på lördag den 17:e april.
Vi tänker fylla på inspirationsförrådet genom att klämma och känna på massor av garner. Vem vet, vi kanske hittar något helt nytt och spännande.

torsdag 8 april 2010

Önskas köpa - Tidsmaskin

Typ den här!



På Skärtorsdagen kom tre fulla lådor med nyheter från Tedman & Kvist. Underbara garner!



När Thomas visade mig kollektionen så föll jag pladask. Deras bomull och linblandningar i garnerna Colina och Summer Breeze är så rätt. Linet är härligt följsamt och kidmohairen är ljuvlig. Och sist men inte minst...effektgarnet Mango är fullständigt somrigt!



Jag var bara tvungen att ta hem garnerna till butiken och det så snabbt som möjligt.


En skål full av Colina (17m/10cm).

Somriga Mango! Plocka in det ihop med kidmohair in en fluffig sommar sjal. Resultatet finns i skylten hos Tant Thea.


Bomull/lin i en tunnare variant. Jag ser framför mig ett lite glest luftigt linne.


Av den här anledningen så står en tidsmaskin högst på önskelistan inför min födelsedag. Om ni kommer ihåg Oppfinnar Jocke så konstruerade han flera tidsmaskiner med mer eller mindre lyckade utfall. Den tidsmaskin jag önskar skall inte förflytta mig i tid och rum bara göra så att tiden går lite långsammare eller att det blir fler timmar på dygnet.

Jag vill ju hinna sticka upp och fixa mönster på dessa underbara garner. Tänk ett sommarlinne till studenten i vitaste lingarn och runt halsringningen en liten virkad öglekant. Till detta en krans stickad i Mango som man kan knäppa fast i öglekanten. Och vips har man två toppar! En diskret och en iögonfallande häftig. Man kan tom tänka sig att ha flera färger på kransen för att matcha olika kläder.


I Colina vill jag sticka en lätt sommarkofta med halvlånga ärmar. Inga krusiduller utan låta en enkel modell ge rättvisa åt garnet. Inga resårer nederst i ärmar eller liv. Bara upplägg och råa kanter.

I kidmohairen vill jag göra stora mysiga luftiga färgglada kompositioner tillsammans med effektgarnet Mango.

Tror ni min tid räcker till? Inte direkt. Kan man skylta med "Hade tänkt kunna visa det här och det här"?




Måste avsluta med lite klokhet och visdom. Jag pratade precis med den arbetskamrat som var mitt stöd i höstas när jag var i valet och kvalet om vilka beslut jag skulle ta eller inte ta. Hon är ett verkligt energiknippe och samtidigt oerhört vis och klok. När jag berättade att det fortfarande är så oerhört roligt att få positiv feedback kring butiken och sortimentet så gav hon mig rådet att skriva ner kommentarerna i en bok.

-Vet du vad Elisabeth, sa hon. Det kommer riktiga skitdagar också, och då skall du ta fram din bok och läsa och minnas hur glad och nöjd du var.

Så ikväll skall jag skriva ner bl a de fina ord jag hörde när jag var inne i Ericas second hand shop och handlade igår. De gladde mig enormt precis som alla andra vackra ord har gjort.

lördag 3 april 2010

Ohjälplig upprepning.

Igår kunde jag bara inte låta bli att försöka hjäpa Joyful Knitting - Linda med hennes mormorsrutebekymmer. Idag fick jag ett fantastiskt vackert vitsippehjärta som tack. När jag läste beskrivningen till hennes virkning så hade jag stor hjälp av att rita mönstret och efter ett par försök så kändes det som om jag förstått beskrivningen.

Vad är det som gör att man är så strukturerad när man hjälper andra men när man grejar med sina egna alster så skjuter man mer från höften?


Ni som såg min upprepade fläta kan nu få reda på att jag minsann är en hejare på att repa upp flätor. Om ni undrar om jag tycker att det är roligt så kan jag säga ett kraftfull, NEJ! För efter att ha stickat 2/3 på andra framstycket nästan helt klart så upptäckte jag att missat några intagningar. Den delen hade jag stickat efter en god middag med gott vin i torsdags kväll. Tydligen var vinet lite för gott eftersom jag inte haft full koll på stickningen. Igår repade jag upp ca 20cm och stickade om. När framstycket återigen var 2/3 klart så upptäckte jag att jag placerat flätan fel. Den satt 2m för långt från framkanten. Attans! Inte har man lust att repa upp allt ihop en gång till. Beslutet var enkelt. Total släppte jag ner 3 omgångar med maskor ner till starten och efter att ha plockat upp dem igen så sitter nu flätan på rätt ställe.

Här sitter nu ett proffs på "total makeover på flätor". Är jag stolt? Nej inte speciellt. Känns det hopplöst? Nej nu har jag bestämt mig för att läsa ordentligt och kolla stickningen lite oftare. Tror jag på min framtida stickning? Absolut, det kan bara bli bättre:)


Jag inser att ett av problemen är att jag stickar efter ett mönster som översatts från engelska till svenska och jag tycker att man har en helt annan struktur på hur man ger informationen i engelska mönster än vad man har i svenska och jag är tydligen inte tillräckligt bra på att läsa den och förstå den. Siktar på att snart påbörja en kofta i retrostuk med hela mönstret på engelska. Inget vin i närheten när den skall göras.


På eftermiddagen igår så tog vi en tur och besökte några av våra favoritkonstnärer under konstrundan. Vi besökte Ulf och Jill Ekberg, Siw Bokelund, Karin och Bo Håkansson samt Håkan Nyberg . Vi kom enhälligt fram till att om vi haft ett antal tusen som vi inte visste vad vi skulle göra med så skulle vi köpt en stor tavla av Håkan Nyberg. De är bara så läckra både i färgsättning och motivkomposition. Nu hade vi inte dessa pengar, framförallt inte efter mitt projekt i vår så vi ägnade oss bara åt att insupa vackra vyer både i form av konstverk och vackert vårväger. Under transportsträckorna så ägnade jag mig åt min Ishbel-sjal i det garnet som jag vann på Solfjäderns utlottning. Så här underbart vackert är det i färgställningarna.



Till sist måste jag visa hur annonsen blev i lokaltidningen. Kanske inte fotot är superoptimalt men vi ville inte visa Oniontröjan på en docka utan på modell och sjalen som är gjord i Parisienn och Tedman& Kvists nya Mangogarn ville jag skulle visas mot en tuffare klädsel så att butiken signalerar att vi vänder oss även till yngre stickande. Jag kan avslöja att det finns ett par plaster kvar på stickkursen som kommer att hållas 13 och 27 april.